“Op dit moment ontginnen we collectief te veel grondstoffen”, zegt Kamerfractievoorzitter Matthias Diependaele. “De voorraad van heel wat primaire grondstoffen is immers eindig. De circulaire economie is het broodnodige antwoord op die uitdaging en op andere problemen inzake milieu, klimaat en economie, die de kringloopeconomie samen wil oplossen.”

Lokale economie stimuleren

Terwijl lineaire economische groei gebaseerd is op een toename van productie en dus ook op de bijkomende ontginning van grondstoffen, hebben gebruikte grondstoffen in een circulaire economie een langer en kwalitatief beter bestaan. “We willen de afvalstromen afbouwen door slimmer samen te werken en duurzamere businessmodellen te hanteren”, zegt Vlaams Parlementslid en energiespecialist Andries Gryffroy. “Reparatieberoepen, waaronder klassieke en nieuwe ambachten, kunnen bijvoorbeeld geherwaardeerd worden en voor een stimulans van de lokale economie zorgen.”

Hinderpalen wegwerken

Vandaag zijn er nog heel wat regelgevende belemmeringen voor de kringloopeconomie. “Met onze resolutie willen we die hinderpalen zoveel mogelijk wegwerken. Op die manier kunnen onderzoek en ontwikkeling maximaal gevaloriseerd worden en kan innovatief ondernemerschap ten gunste van een circulaire economie maximaal floreren”, besluit Vlaams Parlementslid Bart Nevens.