Open Monumentendag: Duik in de geschiedenis van Vlaanderen!

Door Matthias Diependaele op 8 september 2020, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Minister Diependaele leest een infobord bij de oude treinstellen in B-Mine in Beringen

Zondag 13 september 2020 is het zover: de 32e editie van Open Monumentendag. Tal van monumenten en historische gebouwen gooien hun deuren open om jong en oud te laten genieten van ons erfgoed. Zélfs in tijden van het coronavirus gaat Open Monumentendag door, al is het dan in een ander – veiliger – jasje. 

 

Ontdek je eigen geschiedenis

Het coronavirus zorgde voor heel wat onzekerheid en stuurde de plannen van organisatoren drastisch in de war. Toch staan er 454 activiteiten op het programma in 330 monumenten in 182 gemeenten in Vlaanderen. De ideale gelegenheid om te genieten van de vele prachtige monumenten die Vlaanderen rijk is, en je eigen geschiedenis te ontdekken. En zeg nu zelf: wat is er leuker dan een kijkje te nemen in monumenten die anders de deuren toe houden? 

Duik in het programma en plan je dag

 

Veilig genieten

Of het nu met mondmaskers en voldoende afstand is, dan wel met een virtueel bezoek van achter je computer, de verschillende organisatoren doen er alles aan om er zondag een veilig erfgoedfeest van te maken.

Vergeet het cliché dat erfgoed alleen maar leeft in het verleden: wat dacht je van een digitale rondleiding met dronebeelden? Of een uitgestippelde fiets- of wandeltocht aan de hand van de erfgoed-app? Vele monumenten laten zich van hun creatiefste kant zien. Kan je daar nog inspiratie gebruiken? Mogelijkheden genoeg om verrassend digitaal uit de hoek te komen. 

Bovendien zal je overal in Vlaanderen infoborden met QR-codes kunnen vinden. Iedereen met een smartphone kan zo de geschiedenis achter bijzondere gevels en landschappen ontdekken. 

Wil je helemaal op zeker spelen? Lees nog even de veiligheidsrichtlijnen na. 

 

Tips voor een geslaagd monumentenfeest in jouw gemeente

Open Monumentendag is niet alleen een hoogdag voor iedereen met een hart voor erfgoed. Het is ook het uitgelezen moment om als lokaal bestuur te laten zien welke prachtige erfgoedpareltjes jouw gemeente in huis heeft.

Zin om volgend jaar ook mee te doen? Inschrijven voor de editie van 2021 is nog net iets te snel, maar niets weerhoudt je ervan om nu al na te denken en te plannen. Misschien heb je al een paar leuke ideeën, maar weet je nog niet goed hoe je het concreet kan aanpakken? Met deze tips van Herita geraak je ongetwijfeld al een heel eind op weg. Maar vooral: trek er zondag op uit, steel met je ogen en doe inspiratie op!

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is