Vlaamse begroting 2021: investeren en hervormen

Door Matthias Diependaele op 28 september 2020, over deze onderwerpen: Financiën en Begroting

We moeten er geen doekjes om winden: 2021 wordt geen normaal begrotingsjaar. Covid-19 heeft diepe wonden geslagen. In onze gezondheid, in ons samenleven, in onze economie – en ook in onze begroting. In 2020 waren onze inspanningen erop gericht om mensen en bedrijven zo goed mogelijk door de crisis te loodsen. We zorgden voor economische hulp waar nodig en tastten daarvoor diep in onze buidel. Tegelijkertijd kwamen onze ontvangsten onder druk te staan. De optelsom is eenvoudig: de Vlaamse begroting kleurde bloedrood. 

Het komende begrotingsjaar is het alle hens aan dek om het vertrouwen in onze economie te herstellen en de fundamenten te leggen om terug te keren naar een gezond financieel beleid. Dat is nog steeds de beste garantie voor onze welvaart op lange termijn. Die ambitie en Vlaamse traditie laten we niet los.

Vlaanderen heeft alles in huis om die ambitie waar te maken. We zijn gekend om onze veerkracht en vechtlust. We rechten onze rug en zullen door onze Vlaamse veerkracht zelfs sterker uit deze crisis komen. Corona heeft de Vlaming ook weerbaarder gemaakt.

 

Investeren: eenmalige uitgaven

Het is die veerkracht die we met de Vlaamse regering willen ondersteunen. 2021 wordt het jaar van de heropleving. Dit is hét moment om te investeren en zo onze welvaart veilig te stellen voor de toekomst. Met eenmalige uitgaven zorgen we voor zuurstof en vertrouwen. Deze eenmalige investeringen maken dat Vlaanderen hoger kan springen. Als Vlaams minister van Begroting neem ik de coördinatie van het relancebudget op mij.

 

Hervormen: minder regeltjes en elke euro omdraaien

Maar een relance is niet alleen centen uitgeven. Investeren alleen zal niet volstaan. Als we onze economie duurzaam willen herlanceren zijn er ook hervormingen nodig. Het is uitdrukkelijk onze bedoeling om de Vlaamse kwalen aan te pakken, grondig en met open vizier. Elke crisis moet aangegrepen worden als een opportuniteit om hervormingen door te voeren en processen te vereenvoudigen. En dat doen we ook: we grijpen het momentum aan om de werking van de Vlaamse overheid onder de loep te nemen en te verbeteren.

We gaan voluit voor minder regeltjes en meer efficiëntie. Deze oefening wordt voorbereid tegen de begrotingsopmaak van 2022. We starten met een grondige heroverweging: we gaan na welke uitgave verantwoord is en of elke uitgave doelmatig wordt besteed.

 

Gezond budgetteren

Voor de lange termijn bouwen we enkele instrumenten in die de begroting meer beleidssturend moet maken. Het subsidieregister wordt in een eerste fase begin volgend jaar uitgerold. Aansluitend op de heroverweging starten we jaarlijks enkele spending reviews op. En vanaf de begrotingsopmaak 2022 wordt een uitgavennorm opgenomen die zorgt voor een anticyclisch begrotingsbeleid.

Het relanceplan moet een springplank zijn. Niet alleen overwinnen we de tegenslag die we doormaakten. We grijpen ook in om die Vlaamse kwalen weg te werken. Zo komen we samen sterker uit de crisis. Wie daarvan nog niet overtuigd was, leerde door de crisis het belang van een gezond financieel beleid. Als overheid moeten we op elk moment klaar staan om een crisis te lijf te gaan. Mensen en ondernemingen moeten op ons kunnen rekenen. 

 

Alle details en cijfers over de begroting 2021 vindt u in het centenboekje

Vlaamse begroting 2021: investeren en hervormen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is