120.000 euro voor de pastorie van de Sint-Kwintensparochie in Lubbeek

Door Matthias Diependaele op 24 december 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
120.000 euro voor de pastorie van de Sint-Kwintensparochie in Lubbeek

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 120.097,72 euro toe voor de restauratie van de pastorie van de Sint-Kwintensparochie. “De Sint-Kwintenspastorie is een typische plattelandspastorie die staat te pronken in het centrum van Linden, deelgemeente van Lubbeek. Een herkenningspunt voor vele generaties. Ik ben blij dat nieuwe eigenaars dit erfgoed in ere herstellen en er hun nieuwe thuis van maken”, zegt minister Diependaele.

De pastorie van de Sint-Kwintensparochie wordt gerestaureerd, gerenoveerd en uitgebreid. De pastorie wordt gebruikt als gezinswoning.

De sobere neogotische pastorie is zowel typologisch als stilistisch een mooi voorbeeld van een landelijk pastoorshuis. “De pastorie is ontworpen door een provinciaal architect, een openbaar ambt dat in de 19de eeuw een sterke drempel drukte op het uitzicht van plattelandsgemeenten en zo bijdroeg tot de ruime verspreiding van de neostijlen”, weet Vlaams minister Matthias Diependaele.

De pastorie is grotendeels ommuurd en werd 1887 gebouwd naar een ontwerp van toenmalig provinciaal architect Louis Van Arenberg. Het werd een sobere neogotische stijl die opvalt door haar vormgeving, verzorgde detaillering en materiaalgebruik.

In 2014 werd de pastorie beschermd als monument omwille van haar historische en architectuurhistorische waarde.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is