138.000 euro voor de restauratie van het Hof van Cortenbach in Mechelen

Door Matthias Diependaele op 20 december 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
138.000 euro voor de restauratie van het Hof van Cortenbach in Mechelen

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 138.214,00 euro toe voor de restauratie van het Hof van Cortenbach in Mechelen. "De restauratie van Het Hof van Cortenbach vormt de kers op de taart van de stadsvernieuwing van de Cortenbachsite. Mechelen herstelt hiermee een deel van zijn historisch patrimonium en integreert het in een hedendaags geheel met nieuwe functies. Na de cascorestauratie door de stad zetten privé-investeerders het werk verder. Door het monument te herbestemmen tot horeca, kantoren en woningen krijgt het een nieuwe, duurzame toekomst", zegt minister Diependaele.

De stad Mechelen liet in de periode 2016-2018 Het Hof van Cortenbach casco restaureren. Uitgangspunt is het herstel van de vroeg 16de-eeuwse uitstraling van het Hof van Cortenbach met zijn steile leien daken en rijkelijk gedetailleerde bak- en zandsteenarchitectuur.

Privé-investeerders zorgen nu voor de verder restauratie en herbestemming van de site. Het Hof van Cortenbach wordt afgewerkt en het interieur wordt gerestaureerd. Door de later toegevoegde wanden en tussenverdiepingen te verwijderen, wordt de oorspronkelijke kamerindeling hersteld. De resterende waardevolle elementen worden met zorg geconserveerd en gerestaureerd. Het monument wordt daarna gebruikt voor horeca, kantoren en als studentenhuisvesting.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is