205.000 euro voor de restauratie van de Pitsemburghoeve in Putte

Door Matthias Diependaele op 24 december 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
205.000 euro voor de restauratie van de Pitsemburghoeve in Putte

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 205.540,25 euro toe voor de restauratie van de Pitsemburghoeve in Putte. “Ik ben blij dat deze verkommerde historische hoeve in Putte de nodige zorgen krijgt zodat ze weer kan schitteren als weleer. De eigenaars zullen de hoeve na de restauratie opnieuw bewonen en de toekomst van het monument veiligstellen”, zegt minister Diependaele.

De buitenkant van de Pitsemburghoeve wordt volledig gerestaureerd. De hoeve is erg vervallen. Oorzaak hiervan zijn het gebruik van slechte kwaliteit bakstenen en een jarenlange verwaarlozing. De voor-en achtergevel worden afgebroken en heropgebouwd. De bakstenen in goede staat worden gerecupereerd. De dakconstructie en vloerroosteringen worden bij de ontmanteling gerecupereerd. Dankzij alle restauratiewerken zal de hoeve nadien wind en regendicht zijn. Na de restauratie van de buitenkant moet ook nog het interieur gerestaureerd worden. De eigenaars zullen na de restauratie de hoeve als woning gebruiken.

De Pitsemburghoeve is sinds 2001 beschermd als monument omwille van de historische waarde. De hoeve werd gebouwd in 1736. Het is een Kempische langgevelhoeve met schuur onder één dak. De vroeger schuur is omgevormd tot een tweede woonhuis.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is