2,8 miljoen euro voor de restauratie van de Sint-Eustachiuskerk in Scherpenheuvel-Zichem

Door Matthias Diependaele op 13 mei 2020, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
2,8 miljoen euro voor de restauratie van de Sint-Eustachiuskerk in Scherpenheuvel

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 2.874.388,55 euro toe voor de restauratie van de Sint-Eustachiuskerk in Scherpenheuvel-Zichem. “Dankzij deze restauratiepremie kan de langverwachte restauratie van de Sint-Eustachiuskerk beginnen. De kerk is een Gotisch pronkstuk dat het oudste glasraam van België herbergt. Na de restauratie zal de kerk naast erediensten ook gebruikt kunnen worden voor andere activiteiten zoals bijvoorbeeld tentoonstellingen”, zegt minister Diependaele.

De Sint-Eustachiuskerk is in zeer slechte toestand. Er vallen brokstukken van de gevel. Uit onderzoek blijkt dat de samenhang van het metselwerk slecht is, waardoor de stabiliteit van het gebouw in het gedrang komt. Daarom wordt nu gestart met restauratiewerken. Er worden beveiligings- en consolidatiewerken uitgevoerd en het 14de-eeuwse gebrandschilderde glas-in-loodraam wordt geconserveerd. Zo wordt de kerk onder andere gestabiliseerd door injectie van de gevels, loshangend pleisterwerk wordt verwijderd en muurschilderingen worden geconserveerd. Ook de altaren en het koorgestoelte worden opgeknapt. 

Voorlopig behoudt de kerk haar bestemming als kerk. Er wordt nagedacht hoe het monument in de toekomst ook een medegebruik of nevenbestemming kan krijgen.

De Gotische Sint-Eustachiuskerk werd gebouwd tussen 1300 en 1500. Het pronkstuk van de kerk is het laat 14de-eeuwse centrale glasraam in het koor, het oudste in ons land. De kerk werd in 1942 beschermd als monument omwille van haar artistieke, geschiedkundige en oudheidkundige waarden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is