306.000 euro voor de restauratie van Kasteel ter Borcht in Meulebeke

Door Matthias Diependaele op 13 mei 2020, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
306.000 euro voor de restauratie van Kasteel ter Borcht in Meulebeke

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 306.834,57 euro toe voor de restauratie van Kasteel ter Borcht in Meulebeke. “De laatste fase van de restauratie van Kasteel Ter Borcht kan starten. Enkele jaren geleden werd de volledige buitenkant gerestaureerd, nu is het de beurt aan de binnenkant van dit mooie stukje Meulebeekse geschiedenis. Zo kan het erfgoed duurzaam gebruikt worden voor een mix van horeca en publieke functies”, zegt minister Diependaele.

Kasteel Ter Borcht werd enkele jaren geleden aan de buitenkant volledig gerestaureerd. Nu is de binnenkant van het monument aan de beurt. Het gaat over een totale interieurrestauratie: structurele werken, restauratie van de plafonds, herstel van het binnenschrijnwerk … 

Het kasteel is eigendom van de gemeente Meulebeke. Na de restauratie komt er op het gelijkvloers een horecazaak. Op de verdieping komt een ceremoniële ruimte voor de gemeente, samen met kantoren en vergaderzalen. De monumentale zolders worden vergaderruimtes. Ook de omgevingsaanleg wordt aangepakt.

Het kasteeldomein Ter Borcht is de site van de oude heerlijke verblijfplaats "Ter Borcht" of "Ter Burgt", in de 13de eeuw de hoofdheerlijkheid van Meulebeke. Het domein was een oud bezit van het prinselijk leenhof van Dendermonde. 
Het huidige kasteel werd begin 17de eeuw gebouwd. Het kasteel bevat restanten van een omwalling, twee boogbruggen, twee toegangstorentjes en toegangshekken die in 2004 beschermd werden als monument.

Vandaag heeft het kasteel een voornamelijk 19de-eeuws uitzicht door de neoclassicistische vormgeving. De gevelafwerking en interieuraankleding werden rond 1860 gerealiseerd. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is