57 miljoen euro groene investeringen dankzij ecologiepremie

Door Matthias Diependaele op 2 maart 2017, over deze onderwerpen: Economie, Innovatie

De ecologiepremie leidde vorig jaar tot ruim 57 miljoen euro aan groene bedrijfsinvesteringen. Dat blijkt uit antwoord van minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) op een parlementaire vraag van Matthias Diependaele (N-VA). “De ecologiepremie ontpopt zicht tot groene hefboom, vooral voor KMO’s”, stelt Diependaele.

Met de ecologiepremie ondersteunt de Vlaamse overheid bedrijven die hun productieproces vergroenen en energiezuinig organiseren om zo hun concurrentiepositie te verbeteren. De premie wordt toegekend voor investeringen in technologieën die verder gaan dan wat wettelijk verplicht is en die dus zonder de premie niet (of veel minder) zouden gebeuren. In de praktijk gaat het vooral om investeringen om energiebesparing te realiseren, hernieuwbare energie op te wekken of de impact op het milieu te verkleinen.

In 2016 dienden bedrijven 215 aanvragen in voor een ecologiepremie waarvan er 204 effectief gesteund werden. In 168 van de gevallen ging het om een KMO en in 36 gevallen om een grote onderneming. De bedrijven kregen in totaal voor net geen acht miljoen euro aan subsidies. KMO’s kregen 6,9 miljoen euro tegenover ruim 1 miljoen euro voor de GO’s. “De verhouding schuift duidelijk op in de richting van kleinere ondernemingen”, stelt Matthias Diependaele. “Een goede evolutie, want zij hebben doorgaans minder mogelijkheden om te verduurzamen.”

De 8 miljoen euro aan subsidies leidde in 2016 tot 57.469.965,25 euro aan private milieuvriendelijke investeringen. In 58% van de gevallen gaat het om energiebesparende maatregelen, in 33% om de milieu-impact te verkleinen en in 9% om het opwekken van hernieuwbare energie. In 2015 ging het om 150 aanvragen, goed voor 6,1 miljoen euro aan subsidies die op hun beurt leidden tot 77 miljoen euro aan private investeringen. Het feit dat er nu méér aanvragen vanuit KMO’s komen, verklaart de nominale daling van private investeringen. Zij hebben doorgaans net minder middelen voor dergelijke investeringen, en zijn dus het meest gebaat met gerichte steun.

De subsidies leiden tot een investering van factor zeven bovenop de wettelijke verplichtingen. De door minister Muyters vernieuwde ecologiepremie is dus een echte groene hefboom, vooral voor KMO’s”, besluit Diependaele. Het budget dat dit jaar voor de ecologiepremie (en strategische ecologiesteun) in de begroting is ingeschreven, bedraagt 20 miljoen euro.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is