60 jaar verdrag van Rome

Door Matthias Diependaele op 29 maart 2017, over deze onderwerpen: Europa, Vlaams Parlement

Op woensdag 29 maart trad prof. dr. Koen Lenaerts, president van het Hof van Justitie van de Europese Unie, naar aanleiding van de 60e verjaardag van het Verdrag van Rome, op als gastspreker in het Vlaams Parlement. Professor Lenaerts hield er een interessant betoog over het verleden, het heden en de toekomst van de Europese Unie. Het is goed dat er ook in het Vlaams Parlement aandacht is voor Europa. Ik had dan ook de eer om toe te lichten hoe wij vandaag de dag tegen Europa aankijken. 

60 jaar na de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) plukken we volop de vruchten van de eengemaakte economische ruimte. Maar de Europese samenwerking komt meer en meer onder druk te staan. Heel wat Europese burgers herkennen zich niet langer in het Europees project. De Unie slaagt er niet altijd in om krachtige antwoorden te formuleren op de uitdagingen waar we voor staan. Denk aan de recente economische crisis, de vluchtelingenproblematiek of de Brexit. Die zaken zorgen tegelijk ook voor een wake-up call voor de Europese Unie. 

We moeten vandaag dan ook nadenken over de toekomst van onze samenwerking. We moeten durven gaan voor een hervormde Europese Unie die opnieuw een draagvlak weet te creëren bij de burgerbevolking. Onze partij is alvast hoopvol gestemd met het witboek van commissievoorzitter Juncker. We mogen dat gerust historisch noemen: voor de eerste keer wordt niet blindelings om meer Europese integratie geroepen. Vanuit een confederale logica is N-VA voorstander van een Europa dat werkt als een flexibel netwerk dat ons toestaat om snel en samen het hoofd te bieden aan de uitdagingen. 

Geen Europese superstaat, maar een slank Europa met meer aandacht voor de deelstaten en de regio's. Alleen zo kan het Europees draagvlak vergroot worden, door dicht bij de burger te staan. We geloven dan ook rotsvast in de leuze van de Europese Unie zelf: eenheid in verscheidenheid. Voor ons zijn de deelstaten immers de bouwstenen van een hervormd Europa. 

 

Bekijk mijn volledige tussenkomst ook op Youtube:

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is