600.000 euro voor de restauratie van het begijnhof van Lier

Door Matthias Diependaele op 13 november 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
600.000 euro voor de restauratie van het begijnhof van Lier

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 593.228,80 euro toe voor de restauratie van het begijnhof van Lier. Het gaat hier over de eerste schijf van de 12.925.376 euro die voor de restauratie voorzien zijn. “Al 20 jaar is het begijnhof van Lier trotse eigenaar van de titel werelderfgoed. De bouw van  begijnhof startte in de dertiende eeuw. Vandaag is de site een oase van rust in het centrum van Lier. Auteur en schilder Felix Timmermans deed er inspiratie op voor zijn werk en ik hoop dan ook dat het gerestaureerde begijnhof velen zal blijven inspireren. Het Begijnhof is dus onlosmakelijk verbonden aan onze Vlaamse identiteit en aan onze Vlaamse geschiedenis”, vertelt minister Diependaele.

In 2018 kende voormalige minister Bourgeois een premie van 12.925.376,80 euro toe voor de restauratie van het begijnhof in Lier. De restauratiewerken worden gespreid over vijf jaar. In 2019 startten de werkzaamheden. Daarom kent minister Diependaele nu de eerste schijf van 593.228,80 euro toe voor de restauratie van het openbaar domein. “In het begijnhof worden rioleringswerken uitgevoerd. Verschillende straten krijgen een comfortabele wandelzone van gevel tot gevel”, legt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele uit.

Voorafgaand aan de restauratiewerken is een beheersplan voor het begijnhof opgemaakt, waarin een visie op het erfgoedbeheer van het domein is opgenomen voor de komende twintig jaar is.

45 woningen en het openbaar domein worden gerestaureerd. Eén van de woningen krijgt een museale functie met een lokaal voor de bewonersvereniging ‘d’Amandelboon’. De andere gebouwen behouden hun woonfunctie. In de kapel en het convent komen tentoonstellingsruimtes en een ruimte voor verenigingen die een binding hebben met het begijnhof (bijvoorbeeld de kantvereniging).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is