80 miljoen euro extra om wachtlijst restauratie- en erfgoedpremie in te preken

Door Matthias Diependaele op 30 oktober 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, investeert met de Vlaamse Regering de volgende vijf jaar 80 miljoen euro extra om de wachtlijst met restauratie- en erfgoedpremiedossiers in te perken. "Ons onroerend erfgoed is een absolute troef voor Vlaanderen waar we goed voor moeten zorgen. Ze zijn een belangrijk onderdeel van onze Vlaamse identiteit", zegt Diependaele. "We willen de wachttijd voor premiedossiers terugbrengen tot een aanvaardbare termijn."

De Vlaamse overheid investeerde de voorbije jaren jaarlijks gemiddeld 90 miljoen euro voor restauratie- en premiedossiers. Ondanks de hoge investeringen is er nog steeds een wachtlijst van ongeveer 259 miljoen. Net voor de invoering van het Onroerenderfgoeddecreet in 2015 kenden de premieaanvragen een piek. Met extra investeringsmiddelen wil minister Diependaele een inhaalbeweging maken om de wachtlijst weg te werken. In 2020 en 2021 komt er 10 miljoen extra voor restauratie- en premiedossiers. Van 2022 tot en met 2024 is dat telkens 20 miljoen extra.

Dat is een eerste stap in de terugdringing van de wachttijd. Daarnaast wil de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed het premiestelsel hervormen. “We willen de gebruikers en beheerders ondersteunen in de zorg voor ons rijke onroerend erfgoed. Daarbij moet ons premiestelsel zo efficiënt mogelijk zijn en rechtszekerheid bieden”, besluit minister Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is