822.000 euro voor de restauratie van de kerkruïne van de oude Sint-Michielskerk in Hulshout

Door Matthias Diependaele op 20 december 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
822.000 euro voor de restauratie van de kerkruïne van de oude Sint-Michielskerk in Hulshout

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 822.576,00 euro toe voor de restauratie van de kerkruïne van de oude Sint-Michielskerk in Westmeerbeek (Hulshout). “De ruïne van de Sint-Michielskerk uit de 15de eeuw is een rustige oase in het dorpscentrum van Westmeerbeek. Met de premie worden de resten van de Sint-Michielskerk verstevigd en gestabiliseerd. Daarna kan het gemeentebestuur een nieuwe functie zoeken voor de site”, zegt minister Diependaele.

De intrigerende ruïne van de oude Sint-Michielskerk is bijzonder bouwvallig. Er zijn dringende consolidatie- en stabiliteitswerken nodig. De ruïne ligt in een rustig binnengebied van Westmeerbeek, bij een speelplein in het dorpscentrum. De begroeide gewelven met bak- en ijzerzandsteen spreken tot de verbeelding. Na de consolidatiewerken wordt een herbestemming voor de ruïne gezocht.
Het gemeentebestuur zal samen met Kempens Landschap vzw zorgen voor nieuw leven in het beschermde monument.

De ruïne van de oude Sint-Michielskerk is oorspronkelijk 15de-eeuws. Ze is opgebouwd in ijzerzandsteen. Enkel de toren en de muren met sierlijke bogen zijn overgebleven. De toren is ingewerkt in een nieuwe kerk die haaks op de in ruïne vervallen oorspronkelijke kerk werd gebouwd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is