Actualiteitsdebat Catalaanse kwestie

Door Matthias Diependaele op 8 november 2017, over deze onderwerpen: Catalonië, Europa

De Catalaanse kwestie kwam vandaag ter sprake in het Vlaams Parlement. Ik hield een warm pleidooi voor de democratische grondbeginselen. In de geschiedenis zijn er vele voorbeelden van gevallen waar de vrije meningsuiting soms noodgedwongen indruist tegen de (grond)wet. Let wel, legaliteit is van groot belang. Maar het mag niet dienen om zich achter te verstoppen als onze democratische basisbeginstelen op het spel staan!

Mochten dezelfde rechtsregels uit Spanje ook in Vlaanderen van toepassing zijn, dan zou een groot deel van het Vlaams Parlement ergens gedurende zijn carriere opgepakt geweest zijn. Wij kunnen niet aanvaarden dat volksvertegenwoordigers worden opgesloten omwille van daden die zij stellen binnen de uitvoering van hun mandaat. Gelukkig bestaat er in dit land politieke onschendbaarheid. In Spanje gaat het trouwens verder dan de vervolging van politici. Er loopt ook onderzoek tegen heel wat Catalaanse ambtenaren, burgemeesters, bloggers en journalisten, ...

Onze sympathie voor de Catalanen en de Catalaanse zaak is bekend. Wat in catalonie gebeurt, raakt ook ons. Wij delen een zelfde democratische ruimte met Spanje en Catalonië. Dat betekent dat wij binnen de EU ons onderling hebben verbonden ten aanzien van elkaar om solidair dezelfde democratische principes na te leven. Het opsluiten van verkozen parlementsleden omwille van hun mening of daden die zij gesteld hebben binnen hun democratisch mandaat behoren daar niet toe! De reactie van de Europese Unie tot op vandaag is er één van een struisvogel die z’n kop in het zand steekt. Wij moeten dan ook in de grootst mogelijke bewoordeningen deze gang van zaken veroordelen. 

 

Mijn volledige tussenkomst kan je via Youtube bekijken:

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is