Actuele vraag over de gevolgen van de strengere toepassing van de Brusselse geluidsnormen voor de luchthaven van Zaventem

Door Matthias Diependaele op 14 december 2016, over deze onderwerpen: Economie, Luchthaven Zaventem

Op 14 december stelde ik een actuele vraag over de gevolgen van de strengere toepassing van de Brusselse geluidsnormen voor de luchthaven van Zaventem. We moeten vaststellen dat de Federale en de Vlaamse Regering hun uiterste best doen om jobs te creëren, terwijl de Brusselse Regering actief aan jobvernietiging doet. Recent werd duidelijk dat op de luchthaven van Zaventem twee cargomaatschappijen besloten hebben om naar het buitenland te verhuizen. Blijkbaar zijn er nog drie andere maatschappijen die eenzelfde beweging overwegen. In totaal zouden er volgens de belangenvereniging niet minder dan 3750 jobs in gevaar zijn. En dat allemaal door toedoen van die vermaledijde Brusselse geluidsnormen.

De verstrenging die werd doorgevoerd is effectief een brug te ver. Getuige daarvan dat vanaf nu toestellen zoals de Boeing 747-400 beboet zullen worden. Qua vrachtvervoer wordt meer dan de helft in de westerse wereld door dit toestel uitgevoerd. Een vierde van het vrachtvervoer op Zaventem maakt gebruik van deze Boeing. Het is overduidelijk dat de Brusselse Regering met deze beslissing stilletjes aan de luchthaven van Zaventem aan het wurgen is. Het jammere daarvan is dat zij daarmee ook zichzelf in de knie schiet. Heel wat tewerkstelling vanuit Brussel vindt plaats in Zaventem. Heel wat mensen uit Brussel, dat sowieso al met een zeer hoge werkloosheid kampt, gaan werken in Zaventem.

Daarom heeft de Vlaamse Regering beslist om een belangenconflict in te roepen tegen de beslissing van de Brusselse Gewestregering om die geluidsnormen te verstrengen. Er zal de komende maanden veel overleg gevoerd moeten worden om de Brusselse Gewestregering ervan te overtuigen dat door het nemen van die beslissing alles moeilijker wordt. Daarnaast geven we met het belangenconflict een belangrijk signaal aan andere luchtvaartmaatschappijen, die op dit moment dezelfde beslissing overwegen, om hen alsnog in Zaventem te houden. Jobverlies is voor ons wél een belangrijk signaal. En we willen daar alles aan doen om dit te beperken. De tussenkomsten van de andere fracties waren wat dat betreft wat aan de lauwe kant, maar oordeelt u vooral zelf door via onderstaand fragment mijn actuele vraag te bekijken:

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is