Álle partijen vragen intercommunales om transparantie

Door Matthias Diependaele op 19 april 2017, over deze onderwerpen: Intercommunales

Heel wat intercommunales weigeren de Vlaamse overheid info te geven over de vergoedingen die ze uitkeren. Alle partijen samen gaan nu een brief opstellen om hen te vragen toch openheid te verlenen.

Welke vergoedingen krijgen politieke bestuurders in grote intercommunales zoals Fluxys, Publigas of Elia? Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) wou het op vraag van het Vlaams Parlement vernemen, maar vist achter het net. 173 van de 194 intercommunales vulden de infofiches in, maar interessant is wie dat niet of onvolledig deed. Het gaat onder meer om Aquafin, Elia en Fluxys: de grootste spelers bij de nutsvoorzieningen. Bij die laatste zetelt nochtans een partijgenoot van Homans.

 

Brief

In het Vlaams Parlement beslisten alle partijen gisteren om de bewuste intercommunales - bestuurd door leden van die partijen - te schrijven en hen met aandrang te vragen toch openheid te verschaffen. Homans roept alle partijen op om hun bestuurders ook persoonlijk ter verantwoording te roepen, “anders wordt het heel moeilijk om een transparant overzicht van deze structuren te bezorgen”, meent de minister.

Volgens N-VA-fractieleider Matthias Diependaele hebben de intercommunales wellicht gelijk als ze zich verschuilen achter de federale vennootschapswet om de info niet vrij te geven. “Maar het is absoluut te veroordelen”, stelde hij.

 

Bron: Het Laatste Nieuws, Wo. 19 Apr. 2017, Pagina 2

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is