U bent hier
Begrotingsdebat zonder verrassingen in Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement is woensdag gestart met de tweedaagse bespreking van de begroting 2018. In een debat met de spankracht van een kapotte elastiek hamerden meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld erop dat de begroting van de regering-Bourgeois "perfect op koers" zit. Oppositiepartijen sp.a, Groen en Vlaams Belang probeerden de vinger op een aantal wondes te leggen (bv. de armoedecijfers of de groeiende files), maar slaagde er niet in de regering echt pijn te doen of te doen zweten.
"Het is een weinig interessante begroting zonder veel entertainmentwaarde", zo schoot N-VA-fractieleider Matthias Diependaele meteen alle hoop op een geanimeerd begrotingsdebat in het Vlaams Parlement aan flarden.
Volgens Diependaele, daarin bijgestaan door zijn collega-fractieleiders van CD&V en Open Vld, zit de Vlaamse begroting namelijk "perfect op koers". Die begroting is, ondanks een nominaal tekort van 1,2 miljard euro, structureel in evenwicht met netto bijna 375 miljoen euro beleidsruimte. De regering beschikt ook over een uitgebreide lijst investeringen, waardoor de regering-Boureois zich volgens de meerderheid met recht en rede een "investeringsregering" mag noemen.
Oppositiepartijen sp.a, Groen en Vlaams Belang plaatsten vooral kanttekeningen bij de resultaten en de keuzes van de regering-Bourgeois. Zo passeerden onder meer de armoedecijfers, de wachtlijsten voor sociale woningen en de stijgende rusthuisfactoren de revue, maar die discussies bleven grotendeels hangen in het herkauwen van de gekende standpunten.
Even was er wat animo toen sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke het mobiliteitsbeleid van minister Ben Weyts (N-VA) op de korrel nam. Volgens Vandenbroucke doet Weyts namelijk veel te weinig met de middelen die hij heeft. "Nog nooit is er zoveel geïnvesteerd in mobiliteit en nog nooit hebben we daar zo weinig mobiliteit voor teruggekregen. Dat komt omdat u blijft investeren in projecten die mensen aanmoedigen om met de auto in de file te gaan staan", aldus Vandenbroucke.
Weyts pikte die kritiek niet. Hij hamerde erop dat alle mobiliteitsbudgetten stijgen, ook die van De Lijn. De N-VA-minister kaatste de bal ook terug en vroeg of sp.a dan enkel wil investeren in alternatieven voor de wagen en bijvoorbeeld niet meer in de ring rond Brussel en de ring rond Antwerpen, terwijl net die twee tracés verantwoordelijk zijn voor 52 procent van de verloren file-uren.
Bron: Belga, 20 december 2017