Bezoek waterstoftankstation Helmond

Door Matthias Diependaele op 8 juli 2016, over deze onderwerpen: Innovatie, Mobiliteit, Technologie

Op vrijdag 8 juli bracht ik een bezoek aan het waterstoftankstation van Helmond (bij Eindhoven). We werden er vriendelijk ontvangen door de mensen van vzw WaterstofNet en het bedrijf PitPoint. WaterstofNet geldt al sinds 2009 als de bezieler van waterstofprojecten in Vlaanderen en Zuid-Nederland. PitPoint is dan weer een bedrijf actief in de realisatie van milieuvriendelijke tankinstallaties, zoals CNG-tankstations, waterstoftankstations en elektrische laadpalen.

Het waterstofverhaal biedt grote kansen voor Vlaanderen. Momenteel zijn er in de Benelux drie tankstations voor wagens op waterstof. De realisatie ervan kost nog handenvol geld. Maar stilaan vinden de eerste voertuigen hun weg naar de markt. Het is dan ook aan de overheid om duidelijke doelstellingen naar voor te schuiven waarbinnen de markt van milieuvriendelijke voertuigen zich kan ontwikkelen. Dat we moeten vergroenen, is zonneklaar. Maar de manier waarop dat zal gebeuren, dat is nog koffiedik kijken. In Vlaanderen is het alleszins de ambitie om tegen 2020 20 waterstoftankstations te realiseren.

Met een waterstofwagen tank je op 5 minuten en rijd je 500 kilometer. En dat geheel emissievrij. Het enige restproduct is zuiver water. Waterstofgas wordt bekomen door de elektrolyse van water. Indien dat gebeurt met 100% groene stroom, heb je dus ook 100% zuivere waterstof die nadien een volledig groene wagen kan voortdrijven. Momenteel is de technologie nog duur, maar eens ze kan doorbreken kan één en ander meer betaalbaar worden. Zo gaat het nu eenmaal in de wereld van technologische innovatie.

In Vlaanderen blijf ik aan dit verhaal trekken, omdat ik geloof dat er een grote toekomst is weggelegd voor de waterstoftechnologie. Vele van onze bedrijven en kennisinstellingen hebben heel wat kennis en know-how in huis. De overheid moet voor hen een bondgenoot zijn om te werken aan de wereld van morgen.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is