De logica van De Loor

Door Matthias Diependaele op 10 juni 2011, over deze onderwerpen: NV-A

De reacties op de uitlatingen van Vic Van Aelst gaan in stijgende lijn. Voorlopig staat Kurt De Loor met stip op één in het lijstje van simplismen. De Loor vond het recent nodig kersvers N-VA-lid Vic Van Aelst op gelijke voet te stellen met Ratko Mladic.

Mladic, deze voormalige Servische opperbevelhebber, staat eindelijk terecht voor het internationaal strafhof. In Den Haag zal hij zich moeten verantwoorden voor het afslachten van duizenden moslims tijdens de oorlog in ex-Joegoslavië.

Iedereen is vrij om kritiek te geven op uitspraken van Vic Van Aelst. Ook ik kan wel een aantal bedenkingen maken. Maar de manier waarop iemand zijn ongenoegen uit, vertelt altijd iets over de persoon die kritiek geeft. In dit geval zegt het heel veel over Kurt De Loor.

Wie vertrouwd is met logica, is de reductio ad hitlerum zeker niet vreemd. Dit is een drogreden. Het is een valse argumentatie die er op neerkomt dat iemand in plaats van het inhoudelijk debat aan te gaan een vergelijking maakt met Hitler, het nazisme of racisme. En dat enkel doet met de bedoeling het debat te beëindigen. Want welk argument kan men nog inbrengen tegen een vergelijking met Hitler of diens regime? De reductio ad hitlerum is de ultieme dooddoener.

Volgens de wetten van de logica is het gevolg ervan dat degene die de reductio gebruikt het debat heeft verloren. Omdat hij louter door het gebruik van dit argument zijn zwakke inhoudelijke positie heeft aangetoond. In dit geval spreken we beter van de reductio ad Mladicum. Dat komt uiteraard op hetzelfde neer. De reductio ad hitlerum werd trouwens enkele weken geleden nog maar gebruikt door De Loor’s Zottegemse partijgenoot en schepen Dirk Van Herzeele. Hij plaatste de N-VA op gelijke voet met alles wat vuil was uit de jaren dertig.

Banalisering van het echte leed

Persoonlijk voel ik mij als N-VA-lid allerminst aangesproken door de uitspraken van beide socialisten. Ik haal mijn schouders op omdat ik weet vanwaar de wind komt. Om de uitspraken vervolgens onder te brengen bij de te verwaarlozen platte beledigingen. In dit geval ligt dat net iets anders. In een interview in De Standaard laat Kurt De Loor uitschijnen dat hij met kennis van zaken spreekt. Hij is immers in de jaren ’80 nog op reis geweest in het toenmalige Joegoslavië. Ik kan alleen bevestigen dat de regio een absolute aanrader is als vakantiebestemming. Maar ik vraag me sterk af of de mensen ter plaatste ook zo blij zouden zijn met de uitspraken van het Vlaams parlementslid van de s.pa.

In juli vorig jaar bracht ik zelf met mijn gezin een bezoek aan Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Servië. We verbleven in Mostar, Sarajevo en Zvornik en we bezochten ook Srebrenica. Niet echt wat je een strandvakantie noemt. De beschoten en uitgebrande gebouwen zijn nog steeds aanwezig in het straatbeeld. De uitgestrekte begraafplaatsen zijn stille getuigen van het trauma dat de bevolking er met zich meedraagt sinds de oorlog van de jaren negentig. Het is bijzonder moeilijk om ons een beeld te vormen van wat deze mensen hebben doorgemaakt. Maar het besef van hun leed overviel me op een ochtend in Sarajevo. Rond 5 uur kon ik niet meer slapen en besloot ik een wandeling te maken in de buurt van het hotel. Zonder te weten waar ik was, kwam ik voorbij een begraafplaats van ettelijke hectaren groot met de typische islamitische zerken. Een vrouw op weg naar haar werk liep tussen de rijen door en stond even stil bij een graf. Toen ik dichter kwam, merkte ik dat ze halt had gehouden bij het graf van haar zoon. Op het moment dat hij stierf, was hij vier jaar jonger geweest dan ik.

Ik weet zeker dat als Kurt De Loor enig besef had van wat deze mensen meemaakten hij dergelijke publieke uitspraken niet zou doen. Want door Vic Van Aelst op dezelfde hoogte te plaatsen als Mladic minimaliseert hij het leed van de slachtoffers van de oorlog in ex-Joegoslavië. Hetzelfde geldt voor zijn Zottegemse collega ten aanzien van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Willen we echt het leed van deze mensen misbruiken om toch nog eens met een straffe uitspraak in de krant te komen?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is