Definitieve bescherming bruggenhoofd met Duitse bunkers van de Turnhoutkanalstellung uit de Eerste Wereldoorlog in

Door Matthias Diependaele op 2 december 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Definitieve bescherming bruggenhoofd met Duitse bunkers van de Turnhoutkanalstellung uit de Eerste Wereldoorlog in

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele beschermt een bruggenhoofd met Duitse bunkers van de Turnhoutkanalstellung in Turnhout definitief als monument. “Deze bunkers materiële getuigen van beide wereldoorlogen die Vlaanderen jarenlang in hun greep hielden en het leven van talloze mensen ingrijpend tekenden. Het is belangrijk om deze objecten te beschermen zodat we ook deze bladzijde uit onze geschiedenis kunnen doorgeven aan de toekomstige generaties”, vertelt minister Diependaele.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog legde de Duitse bezetter de Hollandstellung, de Nordabschnitt van de Stellung Antwerpen en de Turnhoutkanalstellung aan om een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland op te vangen.

De Turnhoutkanalstellung werd aangelegd langs het kanaal Dessel-Schoten. Ze bestond voor een groot deel uit een reeks bruggenhoofden aan de noordelijke zijde van het kanaal ter hoogte van strategische punten zoals bruggen. Een bruggenhoofd is een stelling ter bescherming van een brug. Het bruggenhoofd bestond uit een dubbele rij draadhindernissen op een drassig terrein, met daarachter stukken loopgraaf waarin men houten en betonnen posten en open mitrailleurstellingen aanlegde. Vanuit de loopgraven kon men elkaar zijdelings dekking geven. De bunkers waren goed gecamoufleerd omdat ze in de wal van loopgraven lagen. 

Minister Diependaele: “In het bruggenhoofd dat beschermd wordt, werden bunkers gebouwd volgens de bunkertypologie van de Kaiserliche Fortifikation Antwerpen. Zoals gebruikelijk zijn aan weerszijden van het bruggenhoofd twee grotere bunkers van het type I gebouwd. Dit type bunker komt komen enkel voor in de ‘Turnhoutkanalstellung’

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
5
De gemiddelde score is