Definitieve bescherming van de bunkers en loopgraven van de Nordabschnitt bij het Mastenbos

Door Matthias Diependaele op 3 december 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Definitieve bescherming van de bunkers en loopgraven van de Nordabschnitt bij het Mastenbos

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele beschermt de bunkers en loopgraven van de Nordabschnitt bij het Mastenbos en een Belgische bunker in Kapellen definitief als monument. “De bunkers en loopgraven zijn materiële getuigen van beide wereldoorlogen die Vlaanderen jarenlang in hun greep hielden. Het is belangrijk om deze objecten te beschermen zodat we ook deze bladzijde uit onze geschiedenis kunnen doorgeven aan de toekomstige generaties”, vertelt minister Diependaele.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog legde de Duitse bezetter de Hollandstellung, de Nordabschnitt van de Stellung Antwerpen en de Turnhoutkanalstellung aan om een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland op te vangen.

De Nordabschnitt werd ten noordoosten van Antwerpen aangelegd, tussen de Schelde stroomafwaarts en het kanaal Dessel-Schoten. Deze stelling was zwaar uitgebouwd omdat Antwerpen strategisch belangrijk was voor de Duitsers.

De Nordabschnitt ligt langs het tracé van de forten en schansen van de Buitenlinie, die het Belgisch leger vóór de oorlog rond de Vesting Antwerpen had aangelegd. In de intervallen tussen de forten en schansen had het Belgisch leger tijdens de eerste oorlogsmaanden veldversterkingen en bunkers opgetrokken. Dit zijn de oudst gekende bunkers in Vlaanderen. Een goed bewaard exemplaar in Kapellen wordt nu definitief beschermd als monument.

Minister Diependaele:In het Mastenbos in Kapellen is een divers geheel van bunkers, loopgraventypes en andere veldversterkingen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog terug te vinden. Samen met een Belgische bunker wordt dit oorlogserfgoed beschermd

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is