U bent hier
Deur op kier voor basisfinanciering onderzoek

De deur staat op een kier om een vorm van basisfinanciering voor wetenschappelijk onderzoek in te voeren. Dat kwam Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele (N-VA) te weten na bevraging van minister van Wetenschapsbeleid Philippe Muyters (N-VA). “Het kan een aanvulling betekenen op ons huidig competitief en excellent model”, stelt Diependaele. De minister kijkt ook uit naar voorstellen van de universiteiten.
Vandaag de dag worden middelen voor onderzoeksprojecten aan de Vlaamse universiteiten vooral op competitieve basis verdeeld. Wetenschappers dienen projecten in in de hoop hiervoor financiering te krijgen. De vraag overschrijdt echter steevast het aanbod. Dat maakt dat wetenschappers bij verschillende kanalen hun projecten indienen om de slaagkans op financiering te verhogen. Voor hen is dit dikwijls een arbeidsintensieve periode die niet aan wetenschappelijk onderzoek gespendeerd kan worden.
Soms is er zelfs sprake van ‘popularisering’ van aanvragen: ze worden zodanig opgesteld dat ze meer kans maken op subsidiëring, zelfs ten koste van de relevantie of de wetenschappelijke waarde van het onderzoek. “Excellentie moet altijd het uitgangspunt van ons wetenschapsbeleid zijn. Het huidige competitieve model is daar in grote mate verantwoordelijke voor. En dat is goed”, stelt Diependaele.
Een vorm van basisfinanciering kan een aanvulling zijn op het huidige model. Universiteiten kunnen dan een deel van de middelen bijvoorbeeld toekennen om aan jonge professoren met een beperkte track record om hun onderzoek een vliegende start te geven. Zij krijgen dan de vrijheid om na te denken over onderzoek dat zij noodzakelijk achten, en dat niet noodzakelijk past binnen de template van een aanvraag. Basisfinanciering kan mogelijk gemaakt worden via de zogenaamde BOF-middelen (Bijzonder Onderzoeksfonds). Vorig jaar was deze pot goed voor ruim 156 miljoen euro aan onderzoeksmiddelen voor de vijf Vlaamse universiteiten.
Minister Muyters gaf aan dat de BOF-pot volgend jaar geëvalueerd wordt. Het idee van het invoeren van een basisfinanciering voor een deel van de BOF-middelen zal daarin bekeken worden. “De universiteiten kunnen de evaluatie aangrijpen om te pleiten voor een basisfinanciering van wetenschappelijk onderzoek als daar een draagvlak voor is”, besluit Matthias Diependaele.
Je kan mijn vraag aan de minister ook via Youtube bekijken!: