Drie maatregelen voor rechtvaardigere successierechten

Door Matthias Diependaele, Piet De Bruyn op 8 oktober 2013, over deze onderwerpen: Belastingen, Vlaamse begroting

Het Vlaams Parlement werkt enkele onrechtvaardigheden in de inning van successierechten weg. Deze werden vandaag in commissie goedgekeurd. Stief- en zorgkinderen zullen ook, net als natuurlijke kinderen, kunnen genieten van het gunstig schenkingstarief in rechte lijn.

Fractieleider Matthias Diependaele: "Ik ben zelf zowel vader als stiefvader. Ik ben nog jong, en mijn kinderen zijn dat ook, maar ik begrijp perfect dat ouders van volwassen kinderen het erg vinden als ze door de overheid verplicht worden een verschil te maken tussen kinderen bij een schenking. Daar komen we nu aan tegemoet.”

Ouders of grootouders worden niet meer belast op wat ze geschonken hebben aan een (klein)kind dat overlijdt. Piet De Bruyn: " In de huidige regeling moeten ze successierechten betalen, zelfs op wat ze ooit zelf schonken aan hun kind. Dat laatste voelt echt onrechtvaardig aan. Vandaar de aanpassing."

Het derde voorstel van decreet werkt de verschillen weg bij legaten voor goede doelen. Schenking bij leven wordt hierbij bewust voordeliger gemaakt. Matthias Diependaele besluit: "Deze wijzigingen werken een stuk onrechtvaardigheid weg. Bovendien zijn ze nagenoeg volledig budgetneutraal."

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is