Ecologiepremie is groene hefboom

Door Matthias Diependaele op 6 juni 2018, over deze onderwerpen: Economie, Ondernemen, Energiebeleid, Leefmilieu, Verandering
Hand met gloeilamp en pictogrammen; energiebronnen voor hernieuwbare en duurzame ontwikkeling

De ecologiepremie leidde vorig jaar tot ruim 100 miljoen euro aan private groene bedrijfsinvesteringen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams fractievoorzitter Matthias Diependaele opvroeg bij minister van Economie Philippe Muyters. “De ecologiepremie slaat duidelijk aan en werkt als een echte groene hefboom”, zegt Diependaele. Voor 2018 werd het budget opnieuw verhoogd. “Ongetwijfeld zal dat leiden tot een navenante stijging in groene bedrijfsinvesteringen.”

Vooral kmo's vinden hun weg naar de subsidie om hun productieproces te vergroenen. Van de 257 goedgekeurde aanvragen ging het in 193 gevallen om een kmo. Alle bedrijven ontvingen samen ongeveer 16,5 miljoen euro aan subsidies. Ter vergelijking: in 2016 betrof het nog 204 aanvragen voor een subsidie van 8 miljoen euro. Dat resulteerde toen in 57 miljoen euro aan private milieuvriendelijke investeringen. Zowel de susbdietoekenning als de private investeringen die ermee gepaard gaan, verdubbelden dus quasi.

“De ecologiepremie slaat duidelijk aan en werkt als een echte groene hefboom”, zegt Diependaele. Vooral kmo’s vergroenen hun productieproces op het vlak van energiebesparing, het opwekken van hernieuwbare energie en het verminderen van hun impact op hun milieu. “Een goede zaak, want kmo’s hebben doorgaans minder mogelijkheden om te verduurzamen. Door energiezuinige investeringen te doen en zich energiezuinig te organiseren verbeteren ze hun concurrentiepositie.”

Het globale netto steunpercentage, de verhouding tussen de uitgereikte subsidies en het totale investeringsbedrag, bedraagt 16,25 procent. Er is dus een sterk multiplicatoreffect. Diependaele: “Slimme impulssubsidies leiden tot forse milieuvriendelijke investeringen die anders mogelijk niet zouden uitgevoerd worden.”

Voor 2018 werd het budget opnieuw verhoogd tot 20.065.000 euro. “Ongetwijfeld zal dat leiden tot een navenante stijging in groene investeringen”, besluit Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is