Ecologiepremie leidt tot 77 miljoen aan investeringen

Door Matthias Diependaele op 1 maart 2016, over deze onderwerpen: Economie, Innovatie, Ondernemen, Technologie

Via de hervormde ecologie- premie werden vorig jaar voor 6,1 miljoen euro subsidies verdeeld. Dat leidde tot 77 miljoen euro aan groene investeringen, blijkt uit cijfers van Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA).

 Vlaamse regering hervormde bij het begin van de regeerperiode de ecologiepremie. Bedrijven kunnen een beroep doen op die subsidie om hun productieproces te vergroenen. Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) verscherpte de criteria, waardoor verplichte energiebesparende investeringen geen steun meer kregen. Het budget daalde van 40 miljoen naar 10 miljoen euro.

Daarvan is vorig jaar uiteindelijk 6,1 miljoen euro via subsidies uitgedeeld, blijkt uit cijfers die fractievoorzitter Matthias Diependaele (N-VA) bij Muyters opvroeg. Die 6 miljoen steun leidde uiteindelijk tot 77 miljoen euro aan milieuvriendelijke investeringen.

Die investeringen gaan verder dan de wettelijke verplichtingen, benadrukt Diependaele. 'In 2014 werden voor 40 miljoen euro aan subsidies toegekend, wat resulteerde in 200 miljoen euro aan private bedrijfsinvesteringen. In dat laatste bedrag zitten ook veel investeringen die voortvloeien uit wettelijke verplichtingen en dus ook zonder premie gebeurd zouden zijn. Mochten we de verplichte investeringen in 2015 optellen bij de 77 miljoen aan investeringen die zonder de ecologiepremie niet zouden zijn gebeurd, dan komen we waarschijnlijk hoger uit dan 200 miljoen', zegt Diependaele. Voor hem is de ecologiepremie nu echt een groene hefboom geworden. Hij wijst er ook op dat er een goed evenwicht is tussen kmo's en grote bedrijven.

Voor 2016 heeft de Vlaamse regering opnieuw een budget van 10 miljoen euro uitgetrokken.

 

Bron: De Tijd, Di. 01 Mar. 2016, Pagina 7

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is