"Enige vaststelling is dat politiek draagvlak verminderd is"

Door Matthias Diependaele op 23 mei 2015, over deze onderwerpen: Uplace

N-VA-fractieleider in het Vlaams parlement Matthias Diependaele ontkent dat zijn partij een bocht van 180 graden maakt in het Uplace-dossier. "Het enige wat wij gezegd hebben is dat we merken dat het politiek draagvlak verdwenen is", zegt Diependaele zaterdag.

Vrijdag en zaterdag stond er in verschillende kranten te lezen dat nu ook N-VA het winkelcomplex in Machelen niet langer steunt, nadat eerder al de andere coalitiepartijen Open Vld en CD&V zich tegen Uplace keerden.

Diependaele weerlegt nu dat N-VA zich tegen het project heeft gekeerd. "Het enige wat wij vaststellen is dat het politiek draagvlak voor Uplace bijna helemaal verdwenen is." Maar dat wil niet zeggen dat N-VA zich niet aan de gemaakte afspraken van de Vlaamse regering houdt. "Wij zullen ons aan het engagement houden dat we ze zijn aangegaan."

Voor Diependaele hangt het nu allemaal af van het openbaar onderzoek. "Het is belangrijk dat die procedures correct worden doorlopen. Dan zien we wel wat daaruit komt en op basis daarvan zullen we een beslissing nemen", besluit Diependaele.

Toch zien de andere partijen in de uitlatingen van de N-VA-kopstukken dat ze het geweer van schouder veranderen. "Nu ook de grootste partij in het parlement zeer kritisch wordt, valt het doek voor Uplace helemaal", zegt Hermes Sanctorum, Vlaams parlementslid voor Groen, die hoopt dat er nu snel werk wordt gemaakt van een alternatief.

Een alternatief dat zowel door meerderheid als oppositie wordt gedragen. "We moeten als politici van het voortschrijdend inzicht gebruik maken om iets waardevols uit te werken waar burgers en bedrijven achter staan. Best over grenzen van meerderheid en oppositie heen en met een breed draagvlak onder het middenveld en de bevolking, zodat wat Uplace overkwam ook niet meer gebeurt", besluit Sanctorum.

Groen organiseert eind juni een debat over een mogelijk alternatief voor de site.

 

Belga, Za. 23 Mei 2015

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is