Extra besparingsronde op tafel van de Vlaamse regering

Door Matthias Diependaele op 15 september 2014, over deze onderwerpen: Belastingen, Vlaamse begroting

Ook de Vlaamse regering moet deze week haar begroting op orde zien te krijgen. Open VLD en N-VA weigeren in het rood te gaan en pleiten voor een extra besparingsronde. Maar voor CD&V is dat op dit moment nog niet aan de orde.

Vandaag zit het Kernkabinet van de Vlaamse regering voor het eerst samen om de begroting helemaal op punt te zetten. Na enkele serieuze tegenvallers, zoals de negatieve economische vooruitzichten en de nieuwe Europese begrotingsregels, wordt dat geen simpele opgave. De tijd dringt, want volgende maandag moet Vlaams minister-president Geert Bourgeois bij zijn septemberverklaring de cijfers aan het parlement voorleggen.

Open VLD en N-VA beklemtonen intussen dat ze de Vlaamse begroting het koste wat het kost, ondanks de tegenvallers, ook dit jaar in evenwicht willen houden. Oók als dat gepaard gaat met nieuwe bezuinigingen. 'Symbolisch is dat niet onbelangrijk, Vlaanderen heeft de voorbije jaren altijd een begroting in evenwicht neergelegd', zegt Open VLD-fractieleider Bart Tommelein. 'Je moet al een heel goede politieke uitleg hebben om daarvan af te wijken.' Ook Matthias Diependaele, de fractieleider van N-VA, zit op dezelfde lijn.

Alleen CD&V benadrukt dat een extra besparingsronde op dit moment niet aan de orde is. 'Ook voor CD&V is een begroting in evenwicht belangrijk', zegt Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V). 'Maar het is even belangrijk dat we blijven investeren en dat er genoeg ruimte blijft om dat te doen.'

 

Bron: Het Nieuwsblad, 15 september 2014, p.9

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is