Factuur van 400 miljoen plots schuld van 1 ambtenaar

Door Matthias Diependaele op 2 april 2015, over deze onderwerpen: Federale begroting, Vlaamse begroting, Zesde staatshervorming

"Onbehoorlijk bestuur." Dat vindt Geert Bourgeois (N-VA) van het late doorsturen van een factuur van 750 miljoen naar de deelstaten. Niet van de federale regering, want daar is zijn partij bevoegd, maar van de administratie, waar één ambtenaar de controle heeft. "Zwak", reageert John Crombez (sp.a). "Bourgeois loopt aan het handje van Michel."

Het was gisteren weer kibbeltijd binnen de Vlaamse meerderheid. Tijdens een debat in het Vlaams Parlement over de late mededeling van de federale regering dat Vlaanderen 400 miljoen euro minder belastinggelden krijgt doorgestort, vlogen de krachttermen heen en weer. N-VA-fractieleider Matthias Diependaele betichtte de bedenkers van de supercomplexe financieringswet, waaronder ook zijn coalitiepartners CD&V en Open Vld, van "onbekwaamheid of schuldig verzuim". CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel verweet N-VA hypocrisie, terwijl oppositiepartijen sp.a en Vlaams Belang het vuur nog wat oppookten. Vooral voor het VB is deze communautaire rel gesneden brood, omdat de N-VA als bestuurspartij op alle niveaus helemaal gewrongen zit. "Wat scheelt er toch met uw partij? Vroeger had u moord en brand geschreeuwd. Maar sinds de ministerposten binnen zijn, is N-VA een stel communicantjes geworden."

 

Softwareprobleempje

Maar volgens minister-president Bourgeois kwam dit gewoonweg uit de lucht gevallen. "Bij de opmaak van de begroting kregen we van de federale dienst Financiën te horen dat er een afwijking van amper 1 miljoen was. En afgelopen donderdag blijkt dat plots opgelopen tot 3,2 miljard. De administratie bleek gewoonweg de software nog niet te hebben om de herberekening te maken. Hun computer werkte nog maar pas. Dat is onbehoorlijk bestuur." Vlaams begrotingsminister Annemie Turtelboom (Open Vld) voegde daar op Villa Politica aan toe dat het niet handig was dat de afrekening van de belastinginkomsten pas in volle begrotingscontrole is binnengekomen. "Maar ik begrijp dat er maar één ambtenaar is bij de FOD Financiën die de juiste berekeningen kan maken."

En dat blijkt nog te kloppen ook. De Tijd achterhaalde gisteren dat de verdeling van de geldstromen over alle overheden van ons land sinds de zesde staatshervorming valt of staat met topambtenaar Carine Spinnoy. Door haar berekeningen bleek Vlaanderen 400 miljoen minder belastinginkomsten te krijgen dan verwacht. Van de dame is weinig bekend. Politieke bronnen noemen haar een absolute sleutelfiguur bij het uittekenen en uitvoeren van de bijzondere financieringswet, op de FOD Financiën krijgen we alleen te horen dat de berekeningen van Spinnoy helemaal juist zijn, dat ze geen interviews wil geven en dat er ondertussen andere ambtenaren zijn getraind om haar bij te staan, als back-up.

 

Laten rollen

Sp.a-fractieleider en begrotingsspecialist John Crombez noemt de uithaal van de Vlaamse regering ongehoord. "Dit is echt zwak. Bourgeois laat zich rollen door zijn partijgenoot Johan Van Overtveldt (federaal minister van Financiën, red.) en hij steekt de schuld op de ambtenarij. Dit was bovendien te voorzien. Begrotingen komen in dit land steeds tot stand in overleg met alle niveaus. En als er een probleem is, dan laat de Vlaamse regering zich gelden. Dat was zo onder Kris Peeters, dat was zo onder Yves Leterme. Het is lang geleden dat Vlaanderen zich zo braaf opstelde tegenover federaal België. Geert Bourgeois loopt aan het handje van premier Michel", aldus Crombez.

Matthias Diependaele van N-VA wou geen woorden vuilmaken aan Crombez. "U verheft hypocrisie tot een kunst."

 

Bron: Het Laatste Nieuws, Do. 02 Apr. 2015, Pagina 2

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is