Juncker krijgt in Vlaams Parlement vragen over Catalonië

Door Matthias Diependaele op 8 mei 2018, over deze onderwerpen: Catalonië, Europa, Vlaams Parlement

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bezoekt morgen het Vlaams Parlement. Maar het wordt geen namiddag vrolijk handjes schudden: de N-VA wil hem aanpakken over de Catalaanse kwestie.

Juncker zal vandaag in Namen het Waals Parlement toespreken. Morgen zakt de Luxemburger af naar het Vlaams Parlement. Hij zal er een toespraak geven met als titel Waarom de toekomst van Europa niet kan wachten. Die mag ongeveer twintig minuten in beslag nemen. Daarna krijgen de verschillende partijen in het halfrond elk vier minuten om Juncker van repliek te dienen. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en Juncker nemen achteraf nog kort het woord.

Het is vooral uitkijken naar de repliek van de N-VA. De Vlaams-nationalisten uitten de afgelopen maanden scherpe kritiek op Juncker, vooral op zijn aanpak van de Catalaanse kwestie. Volgens de N-VA had Europa harder moeten optreden tegen Madrid na de arrestaties van Catalaanse politici en het politiegeweld tijdens het onafhankelijkheidsreferendum.

 

Beleefd blijven

Ik zal een groot deel van mijn tussenkomst wijden aan Catalonië”, vertelt Matthias Diependaele, de fractieleider van de N-VA in het Vlaams Parlement. “Juncker en Europa hebben deze kwestie totaal verkeerd aangepakt.

Is de N-VA van plan Juncker frontaal aan te vallen? “Ik zal zeker beleefd blijven. We appreciëren het uiteraard dat de voorzitter van de Europese Commissie tijd vrijmaakt om het Vlaams Parlement te bezoeken”, vervolgt Diependaele. “Maar dat zal me er niet van weerhouden hem mijn mening te geven. In die zin is het spijtig dat er geen volwaardig debat kan zijn. Al begrijp ik het wel: zo’n debat zou snel uitmonden in een rondje één tegen allen.

Bourgeois wil niet vooruitlopen op wat hij gaat zeggen. “Maar ik zal Catalonië ter sprake brengen”, verzekert hij vanuit Israël, waar hij op missie is.

Juncker zelf zei recent dat “nationalisme een vergif is dat Europa ervan weerhoudt te kunnen samenwerken”.

Ook de linkse oppositiepartijen sp.a en Groen slijpen de messen voor Juncker. “Vier minuten is niet lang, maar wat in mijn repliek zeker aan bod zal komen, is de nood aan propere politiek”, reageert Wouter Van Besien, die het woord zal nemen voor Groen. “Europa moet hier het voorbeeld in geven. Maar Juncker doet net het omgekeerde met de omstreden benoeming van Martin Selmayr, zijn gewezen kabinetschef, tot secretaris-generaal van de Commissie.”

Ook Van Besien wil Catalonië ter sprake brengen. “Maar in tegenstelling tot de N-VA, dat met twee maten en gewichten werkt, zal ik ook de politieke wantoestanden in Hongarije en Polen aankaarten.”

 

Bron: De Morgen - 08 Mei 2018, Pagina 4

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is