"Klimaatvoorstel geen faire verdeling tussen overheden"

Door Matthias Diependaele op 27 oktober 2015, over deze onderwerpen: Klimaat

Het klimaatvoorstel dat Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) heeft afgesproken met haar collega's uit de andere gewesten is voor Vlaams fractieleider Matthias Diependaele (N-VA) geen faire verdeling tussen de verschillende overheden in het land. Hij wacht nu de bespreking in de schoot van de Vlaamse regering af.

"We zijn ervan overtuigd dat Vlaanderen zijn bijdrage moet leveren voor het halen van de klimaatdoelstellingen, maar we vinden dat het akkoord dat op tafel ligt geen faire verdeling is tussen de verschillende overheden in dit land", licht Diependaele toe.

Hij heeft eerst en vooral een probleem met de geformuleerde doelstellingen op het vlak van hernieuwbare energie. "Wallonië zou nu al overschotten boeken die zij dan kunnen verkopen aan de federale overheid, want die zal haar doelstellingen niet halen", zegt Diependaele. "Zo zal een factuur van 130 miljoen euro naar de Vlaamse gezinnen worden doorgeschoven." Dat vindt de N-VA-fractieleider onfair.

Ook op het vlak van de verdeling van de emissierechten is er volgens hem sprake van een onfaire verdeling. 64 procent van de bijdragen aan het klimaatfonds komt uit Vlaanderen, zegt hij, terwijl er maar 50 procent naar hier terugvloeit.

Vrijdag bespreekt de Vlaamse Regering dat ontwerpakkoord opnieuw. Dan wordt bekeken of er nieuwe onderhandelingen nodig zijn. "Wij hebben inderdaad onze bedenkingen", zegt Diependaele.

 

Bron: De Redactie, http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/2.41561?eid=1.2480300

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is