Meerderheid blijft achter plannen Uplace staan: 'Overheid moet zich opstellen als betrouwbare partner'

Door Matthias Diependaele op 10 december 2015, over deze onderwerpen: Uplace

Tijdens het actualiteitsdebat over Uplace sprak de Vlaamse regering opnieuw haar steun uit over Uplace. 'Het is een rotdossier, maar we moeten woord houden', vindt fractieleider van N-VA Matthias Diependaele.

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld zetten de plannen met winkelcentrum Uplace door. Ondanks de groeiende kritiek op het project, ook binnen de eigen meerderheid, moet de overheid volgens de meerderheid eerder gemaakte afspraken respecteren en moet rekening gehouden worden met de duizenden jobs die Uplace zou opleveren. Het wordt wel afwachten wat de Raad van State binnenkort zal oordelen. Als dat rechtscollege het project opnieuw keldert, lijkt de politieke steun voor het project volledig weg. Dat is woensdag gebleken tijdens een actualiteitsdebat over Uplace in het Vlaams Parlement.

Vorige week woensdag nam de Vlaamse regering een nieuwe horde in het dossier Uplace. De regering keurde namelijk het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB) definitief goed. Dat GRUP omvat de ruimtelijke plannen voor het veelbesproken winkelcentrum in Machelen. Maar de inkt op de beslissing was nog niet opgedroogd of de eerste kritische reacties, ook vanuit de eigen meerderheidspartijen, liepen al binnen.

Heel het debat dat na de beslissing op gang kwam, werd woensdag in het Vlaams Parlement nog eens dunnetjes overgedaan. Oppositiepartijen Groen, sp.a en Vlaams Belang herhaalden hun kritiek op het project en wezen op het gebrek aan eensgezindheid binnen de regering.

De fractieleiders van meerderheidspartijen Open Vld en CD&V, Bart Somers en Koen Van den Heuvel, van hun kant herhaalden hun kritiek op Uplace, maar wezen er ook op dat het dossier gebonden is aan afspraken en engagementen uit het verleden. Beide fractieleiders lieten wel verstaan dat het advies van de Raad van State mogelijk doorslaggevend wordt. Als dat advies (opnieuw) afwijzend is, zou dat wel eens de doodsteek kunnen zijn voor Uplace. "We kunnen niet blijven remediëren", aldus Van den Heuvel.

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele lijkt zich wat te storen aan die houding van zijn collega's. "Ik weiger te rekenen op een rechtscollege om mijn beslissingen in twijfel te trekken. Ik zit in het parlement om die keuzes zelf te maken." En ook al is Uplace ook volgens Diependaele een "rotdossier", toch staat hij volledig achter de genomen beslissing. "We moeten het woord houden dat we gegeven hebben".

Ook minister Joke Schauvliege en minister-president Geert Bourgeois verdedigden de genomen beslissing vanuit het argument dat de overheid zich moet opstellen als "betrouwbare partner".

 

Bron: Knack.be, 10/12/2015, http://www.knack.be/nieuws/belgie/meerderheid-blijft-achter-plannen-uplace-staan-overheid-moet-zich-opstellen-als-betrouwbare-partner/article-normal-633195.html

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is