“Met deze minister van Justitie voelen we ons niet meer veilig”

Door Matthias Diependaele op 13 april 2017, over deze onderwerpen: Staatsveiligheid

Achter gesloten deuren had Staatsveiligheid haar forse kritiek op Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) ­eigenlijk al uitgesproken. Maar voor alle zekerheid ­zette justitieminister Koen Geens (CD&V) Homans op zijn persoonlijke website toch nog even openlijk in de wind. “Het kan niet dat de informatie van een inlichtingendienst ­publiek gebruik wordt zonder dat vooraf te overleggen met die dienst”, schrijft Geens over Homans’ beslissing om de erkenning van een moskee in te trekken “op basis van een rapport van Staats­veiligheid”. Hij verwijst meteen ook naar de gevolgen voor de samenwerking met de Turkse inlichtingendiensten. “De relaties met buitenlandse bronnen en partners kunnen daardoor in het gedrang ­komen.”

 

Meer budget

Dat N-VA de nieuwe uithaal vanuit het CD&V-kamp niet zou appreciëren, was te verwachten. Maar erger nog voor premier Charles Michel (MR) en zijn regering: de partij koppelt het meteen ook aan stevige inhoudelijke kritiek op het beleid van Geens. “Veiligheid is een absolute prioriteit, maar als de minister van Justitie zegt dat we afhangen van informatie van de Turkse overheid mogen we ons toch vragen stellen?” zegt N-VA-fractieleider Matthias Diepen­daele. “Ik voel mij eerlijk gezegd niet meer zo veilig nu ik weet dat de minister van Justitie op die Turkse inlichtingendiensten rekent om te zorgen voor onze veiligheid. We gaan toch niet aanvaarden dat onze veiligheid van hún veiligheidsdiensten afhangt? De justitieminister kan daar toch iets aan doen?

Diependaele vindt bijvoorbeeld dat Geens meer budget zou moeten vragen. “Zodat we tenminste zelf onze informatie kunnen vergaren. De topman van Staatsveiligheid heeft al meerdere keren ­gezegd ze onderbemand zijn.

 

Olie op het vuur

Dat Staatsveiligheid om meer personeel smeekt, is een feit. Maar veiligheidsexpert Brice De Ruyver (UGent) waarschuwt dat de uitspraken van N-VA richting Turkije niet zonder ­risico zijn. “We mogen niet onderschatten hoe belangrijk die Turkse inlichtingendiensten zijn voor ons”, zegt hij. “Zeker nu veel Syriëstrijders daar zijn blijven hangen. Turkije kan ze ook gewoon laten passeren en ons droogleggen qua informatie.” Ook Geens waarschuwde dat het “niet het moment is om olie op gelijk welk vuur te gieten”.

Volgens een N-VA-topper zijn die uitspraken overtrokken. “We moeten ons ook geen illusies maken. Met de Turken was het toch al moeilijk samenwerken. We moeten juist onze rangen sluiten.”

Al lijkt dat er niet meteen aan te komen, met de nieuwe uithalen van beide partijen. En Staatsveiligheid is misschien wel het grootste slachtoffer. “Zij leven bij gratie van de discretie, ieder woord is er één te veel”, zegt De Ruyver. “Beter worden we hier dus niet van.”

 

Bron: Het Nieuwsblad, Do. 13 Apr. 2017, Pagina 8

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is