“Misschien moeten we de nieuwe kinderbijslag straks herzien”

Door Matthias Diependaele op 7 juli 2016, over deze onderwerpen: Kinderbijslag

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) benadrukt dat er opnieuw onderhandeld moet worden over de nieuwe Vlaamse kinderbijslag als blijkt dat de kinderarmoede er niet door zal dalen. Vandeurzen en vooral N-VA ­stellen zich wel ernstige vragen bij de vernietigende armoedestudie van de Universiteit Antwerpen.

In allerijl riep Vandeurzen gistermiddag de pers samen op zijn kabinet. De reden? Een vernietigend rapport van het armoede­centrum aan de Universiteit Antwerpen over de nieuwe kinderbijslag. Daaruit bleek onder meer dat de vernieuwde kinderbijslag, die vanaf 2019 wordt ingevoerd, de kinderarmoede niet zal doen dalen. Volgens de experts is het nieuwe systeem zelfs minder efficiënt dan vroeger in de aanpak van de armoedebestrijding. Een pijnlijke vaststelling voor de Vlaamse regering, die voor het eerst zelf bevoegd is voor de kinderbijslag.

Maar Vandeurzen liet dus een legertje experts aanrukken om het tegendeel te bewijzen. “Met enige schroom” benadrukte hij dat de universitaire experts volgens zijn kabinet “geen correcte berekeningen hebben gedaan”. Volgens CD&V is de armoedetoets “onvolledig” en houdt het bijvoorbeeld geen rekening met de overgangsmaatregelen. De partij pikt het ook niet dat er geen voorafgaand overleg geweest is met het kabinet. Iets wat volgens onze bronnen weliswaar niet blijkt te kloppen.

Tegelijk benadrukt Vandeurzen dat er in het najaar nog een “echte en volledige” armoedetoets komt “op een heel wetenschappelijke manier”. “Als daaruit blijkt dat er daadwerkelijk géén effect is op de kinderarmoede, dan zullen we daar in de regering natuurlijk over bezinnen. Daar is iedereen het over eens.”

 

Door het slijk

Voorlopig maakt CD&V zich sterk dat een herziening niet nodig zal zijn. “Nu krijgt maar 12,4 procent van de kinderen uit arme gezinnen een toeslag, in het nieuwe systeem hebben we budget voorzien voor zo'n 20 procent van de kinderen. Vreemd dat die beslissing amper effect blijkt te hebben op het armoederisico”, benadrukt Vandeurzen.

Terwijl de minister nog “het grootste respect” toont voor de expertise van de wetenschappers, halen zijn partijgenoten en vooral coalitiepartner N-VA het armoedecentrum helemaal onderuit. “Met deze studie gooit het centrum zijn eigen geloofwaardigheid te grabbel”, zeg N-VA-fractieleider Matthias Diependaele. Zijn partijgenoot Lies Jans gaat nog een stap verder: “Het centrum is geen oppositiepartij maar een wetenschappelijke instelling met naam en faam. Ze moeten zich dan ook zo gedragen.”

Bizarre vaststelling is dat het kabinet-Vandeurzen gisteren zelf aangaf dat ze het gerenommeerde centrum zal blijven consulteren en dat de bruggen niet opgeblazen zijn.

Blijft een feit: voor CD&V moet en zal de kinderarmoede dalen door de nieuwe kinderbijslag. Dat is een belofte waar Vandeurzen niet meer onderuit kan. Maar coalitiepartner Open VLD houdt zijn handen af van het dossier. En N-VA pakt het anders aan. “Dit is niet het instrument waarmee we de kinderarmoede uit de wereld gaan helpen, dat zijn jobs, jobs, jobs”, zegt Diependaele. Het kabinet-Vandeurzen vindt straks maar beter de juiste experts om hun aanpak van de kinderarmoede toch te doen kloppen.

 

Bron: Het Nieuwsblad,Do. 07 Jul. 2016, Pagina 10

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is