Mogelijk ook premies voor elektrische motorfietsen

Door Matthias Diependaele op 17 mei 2017, over deze onderwerpen: Elektrische wagen, Mobiliteit

De Vlaamse administratie onderzoekt of de premies voor de aanschaf van elektrische wagens niet uitgebreid kunnen worden tot elektrische motorfietsen. Dat heeft minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Matthias Diependaele (N-VA). "Tegen het najaar moet de administratie uitsluitsel geven over de haalbaarheid ervan", aldus Diependaele.

Elke Vlaming kan sinds 2016 een zero-emissiepremie krijgen voor de aanschaf van een zero-emissiewagen. De premie is specifiek bedoeld voor elektrische wagens en wagens op waterstof. Vorig jaar werd de premie 471 keer aangevraagd en werd in totaal 2,165 miljoen euro aan premies uitbetaald. Op 28 april 2017 werd de premie nog verder uitgebreid naar privépersonen die een zero-emissiewagen leasen voor minimaal 3 jaar.

Voorlopig bestaan er nog geen gelijkaardige premies voor zero-emissiemotorfietsen, meer bepaald voor elektrische motorfietsen met een snelheid hoger dan 45 kilometer per uur (lagere snelheden hebben betrekking op e-scooters). 

De belastingen voor dergelijke elektrische moto's zijn vandaag wel al betrekkelijk laag. Zo is de Belasting op Inverkeerstelling (BIV) maar 61,5 euro en is een elektrische motorfiets vrijgesteld van de jaarlijkse verkeersbelasting.

Milieu

Maar N-VA-parlementslid Diependaele wil dat er ook een zero-emissiepremie wordt ingevoerd. "Omwille van het positief effect dat ze hebben op zowel het milieu als de files", aldus Diependaele.

Budget

Volgens de N-VA-fractieleider is de budgettaire ruimte aanwezig, vermits het budget voor de premie vorig jaar niet werd opgebruikt. "Gelet op het beperkte marktsegment van elektrische motorfietsen, valt allicht ook geen grote hoeveelheid aan premie-aanvragen te verwachten en moet dus niet gevreesd worden voor een budgettaire ontsporing."

 

Bron: De Morgen online, 17 mei 2017, http://www.demorgen.be/binnenland/mogelijk-ook-premies-voor-elektrische-...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is