N-VA bezoekt familiaal landbouwbedrijf

Door Matthias Diependaele op 29 mei 2015, over deze onderwerpen: Landbouw

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele bezoekt samen met Maarkedals schepen Frederik Van Nieuwenhuyze een familiaal landbouwbedrijf in het landelijke Etikhove. De N-VA-politici hopen er te leren over de problemen en uitdagingen die de boeren ondervinden door zelf met de riek aan de slag te gaan.

Landbouwers in Vlaanderen komen voor alsmaar grotere uitdagingen te staan. In de regio van de Vlaamse Ardennen is dat niet anders, gekenmerkt door zijn talloze familiale landbouwbedrijven.

Frederik Van Nieuwenhuyze: “Als schepen van landbouw word ik dagelijks geconfronteerd met de grote en kleine problemen waarmee landbouwers te maken krijgen. Zeker voor onze typische familiale ondernemingen is het niet altijd evident om het hoofd boven water te houden. De regelgeving waaraan landbouwers moeten voldoen is niet alleen complex, maar vraagt ook heel wat investeringen.

De belangrijkste dossiers van de laatste maanden zijn ongetwijfeld IHD/PAS en de nieuwe erosiemaatregelen. We zagen hierrond al heel wat protest. Voornamelijk in de Vlaamse Ardennen.

Matthias Diependaele: “De regelgeving die we vanuit Europa moeten doorvoeren heeft soms verstrekkende gevolgen op het terrein. Ik vind het dan ook belangrijk om eens op het terrein te gaan kijken en luisteren naar de mensen die het moeten uitvoeren. Als N-VA hechten we veel belang aan de problemen waarmee ondernemers worden geconfronteerd. Voor landbouwers is dat niet anders.” 

De grootste uitdaging waar we als overheden vandaag voor staan is het verzoenen van ecologie en economie. Voor N-VA is het belangrijk dat we onze schaarse natuur vrijwaren. Maar dit mag zeker niet ten koste gaan van onze landbouwsector. We moeten dan ook voldoende flankerende maatregelen nemen zodat de landbouwsector een bondgenoot kan zijn van ons milieu.

Voor landbouwers is het belangrijk om te weten waar men in de toekomst aan toe is. Via het boerderijbezoek hopen Diependaele en Van Nieuwenhuyze meer inzicht te krijgen in de concrete problemen en uitdagingen. Matthias Diependaele zat eerder al samen met het actiecomité ‘Verenigde boeren van de Vlaamse Ardennen’ om naar hun bezorgdheden te luisteren. “Via adequaat flankerend beleid moeten we hen zo goed mogelijk voorbereiden op de toekomst”, besluit hij. 

 

Info :

 

Matthias Diependaele

Vlaams Volksvertegenwoordiger

Matthias.diependaele [at] n-va.be

0486 / 44 00 97

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is