N-VA doet eigen voorstel over statiegeld op blikjes

Door Matthias Diependaele op 22 mei 2018, over deze onderwerpen: Statiegeld, Zwerfvuil

Het stond in de sterren geschreven: de Vlaamse regering bereikte gisteren geen akkoord over het statiegeld van minister Schauvliege. Intussen stelt N-VA een alternatief plan voor.

Het afvalplan van Joke Schauvliege (CD&V) zorgde de afgelopen week voor veel beroering. Vooral de invoering van het statiegeld op blikjes en petflessen spleet de Vlaamse coalitie: N-VA en Open Vld zien te veel praktische bezwaren.

Het water bleek gisteren nog veel te diep en de inhoudelijke bespreking van het plan op de ministerraad is verplaatst. Het zal eerst door de kern worden doorgenomen - het is nog afwachten of het plan de ministerraad van volgende week haalt. De regering-Bourgeois wil absoluut een actieplan tegen zwerfvuil klaar hebben deze legislatuur, maar het is maar de vraag of statiegeld daar deel van zal uitmaken, klinkt het bij een regeringstopper.

Intussen stelt coalitiepartner N-VA zelf een plan voor om de industrie een oplossing te laten uitwerken voor het zwerfvuil. Minister Schauvliege wil de verpakkingsindustrie de meerkost van het statiegeld laten betalen. Maar N-VA neemt de zogenaamde ‘producentenverantwoordelijkheid’ letterlijk, zegt fractieleider Matthias Diependaele. “De overheid moet een harde doelstelling vooropstellen: wij willen dat zoveel procent van de verpakkingen wordt gerecycleerd en wordt opgehaald. Hoe de industrie dat moet doen? Dat werkt ze zelf uit.

 

Taks op overschot

Voordeel is dat je alle verpakkingen meeneemt in het plan.” Vraag is hoe je dat doel kan afdwingen? “Wel, stel dat de overheid zegt dat je 95% van je verpakkingen moet recycleren en ophalen, dan moet de industrie op de overige 5% een taks betalen. Haalt ze 98% op, dan moet ze maar op 2% een taks betalen. Dat moedigt bedrijven aan om echt hun best te doen”, zegt Diependaele

 

Bron: Het Laatste Nieuws, Za. 19 Mei 2018, Pagina 6

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is