N-VA focust weer op het communautaire

Door Matthias Diependaele op 26 april 2017, over deze onderwerpen: Communautair

Gele petjes tijdens de Ronde van Vlaanderen, een boek over de Vlaamse ontvoogdingsstrijd en een reeks studiedagen. De N-VA blaast haar communautaire lijn nieuw leven in. Maar volstaat het voor de Vlaamsgezinde achterban?

Hoe zou het nog met Objectief V zijn? De werkgroep binnen de N-VA werd begin vorig jaar opgericht door Hendrik Vuye, die toen net Kamerfractieleider af was. De grondwetsspecialist zou samen met Veerle Wouters de staatshervorming in 2019 voorbereiden voor de partij. Toen hij na de zomer ontslag nam uit de N-VA, mede uit onvrede met de communautaire koers, werd het stil rond het initiatief.

Tot gisteren voorzitter Bart De Wever (N-VA) er weer de aandacht op vestigde in het voorwoord van het partijblad. Europarlementslid Sander Loones en Vlaams fractieleider Matthias Diependaele staan intussen aan het hoofd van Objectief V en treden de komende weken naar buiten.

 

’Intern verhaal’

Verwacht geen uitgekookte plannen om België zo snel mogelijk om te vormen tot een confederale staat. “De klemtoon ligt nu meer op het waarom”, zegt Loones. “Minder op het hoe. We willen meer Vlamingen overtuigen en dat doe je niet per se met een technische, institutionele uitleg.”

Volgende week verschijnt daarom een boek over 200 jaar Vlaamse ontvoogding. In juni volgen er dan drie studiedagen. Onder meer Studio 100-baas Hans Bourlon zal er op de eerste dag uitleg komen geven. Later passeren een Zwitserse en een Welshe specialist de revue voor het internationale perspectief. De slotzitting wordt gewijd aan het confederalisme, waar de besluiten van het congres uit 2014 worden opgefrist.

En dan is er nog die andere actie: tijdens de Ronde van Vlaanderen werden er al tienduizend gele petjes uitgedeeld. De bedoeling is dat deze actie deze zomer wordt voortgezet.

Daarmee zit Objectief V een heel eind verwijderd van zijn oorspronkelijke doel. “Onze eerste studiedag zou gaan over de mobiliteit en verkeersveiligheid en, heel concreet, hoe we die bevoegdheid konden splitsen”, zegt toenmalig voorzitter Vuye. “Zonder een polemiek te willen starten met mijn opvolgers: dat is toch iets anders dan een eerder vrijblijvende lezing van een Zwitser of Welshman of wat petjes uitdelen. Wij zochten ook contacten aan de overkant van de taalgrens, maar dit lijkt me toch vooral een intern verhaal.”

Objectief V werd begin 2016 opgericht nadat een aantal prominente stemmen uit de Vlaamse Beweging zich kritisch hadden uitgelaten over het uitblijven van een Vlaamse koers bij N-VA. De werkgroep moest de frustratie van de Vlaamsgezinde N-VA-achterban opvangen.

Toen Loones en Diependaele overnamen, leek het initiatief een stille dood te sterven. Voor de partij is het nu vooral belangrijk dat het thema weer besproken wordt in de hoop meer zieltjes te winnen. “Politiek is ook een strijd om ideeën”, klinkt het. De vraag is echter of deze nieuwe adem volstaat voor de overtuigde Vlamingen.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zet de boodschap in elk geval kracht bij. In Knack stelt hij dat de communautaire eisen na de verkiezingen in 2019 weer op de tafel van de regeringsonderhandelingen moeten komen. “Het DNA van onze partij is niet veranderd: wij blijven een confederalistische partij”, zegt hij.

Daarmee herhaalt hij de boodschap die De Wever eerder dit jaar en vorig jaar al had gegeven in andere interviews. De regeringspartners laten zich niet opjagen. Zowel Open Vld als CD&V herhalen dat de kwestie “niet aan de orde” is.

 

Bron: De Morgen, 26/04/2017, p.5

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is