N-VA vraagt opleiding voor gamesector

Door Matthias Diependaele op 7 november 2012, over deze onderwerpen: Economie, Hoger onderwijs, Innovatie, Ondernemen

De Vlaamse Regering heeft besloten om jaarlijks 750 000 euro uit te trekken om de productie van games in Vlaanderen aan te moedigen. Daartoe wordt een ‘Gamefonds’ opgericht dat steun moet bieden aan de gamesector. Vlaanderen wil daarmee als hoogtechnologische regio het creatieve en innovatieve karakter van videospelletjes nog meer onderstrepen.

N-VA-Parlementsleden Matthias Diependaele en Vera Celis vragen de Vlaamse Regering om ook in te zetten op gespecialiseerde opleidingen, zoals in Nederland.

"In Vlaanderen is heel wat innovatief potentieel aanwezig wat videospelletjes betreft", stelt Diependaele. "De gamingindustrie is wereldwijd aan een opmars bezig en stijgt boven de muzieksector uit. Ondertussen blijft ook het belang van ontwikkelaars van videospelletjes, verdelers en aanverwante technische en creatieve functies in Vlaanderen groeien."

De omzet van de gamesector in Vlaanderen, die zowel producenten als verdelers van videospelletjes omvat, zou goed zijn voor 45 miljoen euro. De totale omzet van de detailhandel loopt op tot 148 miljoen euro en ook de consument is enthousiast: volgens een marktonderzoek van Newzoo spendeerden Belgische consumenten in 2010 maar liefst 410 miljoen euro aan games. Ook het Digimeter-rapport van IBBT (2012) spreekt boekdelen over de Vlaming als ‘homo digitalis’: 43 procent van de Vlamingen bezit minstens één gaming toestel en allicht nog een veel groter aantal zoekt wel eens ontspanning in de vorm van een videospelletje op zijn computer, laptop, tablet of smartphone.

Diependaele en Celis zijn opgetogen met het initiatief van minister Lieten. "De N-VA is steeds vragende partij geweest om hoogtechnologische niches in Vlaanderen te ondersteunen. Het Gamefonds is dus een goede zaak. Maar we blijven in Vlaanderen wel op onze honger zitten voor wat integrale opleidingen aan hogescholen en universiteiten met betrekking tot gaming betreft. Nederland kent momenteel een twintigtal van dergelijke studierichtingen, Vlaanderen geen enkele (1). We hebben allemaal de mond vol van ‘innovatie’. Dit is zo’n sector die om daden vraagt."

N-VA-Parlementsleden Diependaele en Celis roepen de minister op om samen met haar collega van Onderwijs Pascal Smet werk te maken van een integrale gamingopleiding. Het is immers van groot belang dat we ook eigen talent de nodige ontwikkelingskansen geven om in Vlaanderen aan de slag te gaan. Bovendien moet de groei vanuit de industrie zelf komen. Daarom moeten we permanent oog hebben voor een betere aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is