N-VA wil beleid op maat voor ruimtevaartindustrie Vlaanderen

Door Matthias Diependaele op 18 juni 2013, over deze onderwerpen: Ruimtevaart

22 Vlaamse bedrijven en organisaties vormen een recorddelegatie op de internationale lucht- en ruimtevaartbeurs van Le Bourget die gisteren van start ging in Parijs. Van die gelegenheid wil de N-VA gebruik maken om haar oproep te herhalen om de historische scheeftrekking in de Belgische overheidsinvesteringen voor ruimtevaart recht te trekken. Hiervoor moet dringend werk gemaakt worden van een formeel overlegorgaan voor de gemeenschappen.

In Vlaanderen verenigt de Vlaamse Ruimtevaartindustrie (VRI) 28 bedrijven en kennisinstellingen actief in de ruimtevaartsector. Deze zijn goed voor een omzet van ruim 250 miljoen euro, een tewerkstelling van 1200-1500 mensen en een groei van zo’n 5 procent per jaar. Bovendien kan de sector een drievoudige return on investment laten optekenen.

"De Vlaamse ruimtevaartindustrie doet het opvallend goed, maar krijgt minder kansen door achterhaalde beslissingen uit het verleden", stelt Vlaams fractieleider Matthias Diependaele.

Historische scheeftrekking

Het Belgisch ruimtevaartbeleid was een Franstalige aangelegenheid, ondertussen ligt het zwaartepunt echter in Vlaanderen.

De federale overheid had in 2012 een investeringsbudget van maar liefst 195 miljoen euro veil wat betreft de ruimtevaart. We stellen vast dat in de periode 2008-2011 slechts 42 procent van deze middelen terug naar het Vlaams Gewest vloeide. De federale overheid houdt onvoldoende rekening met de specifieke noden en belangen van de Vlaamse ruimtevaartindustrie die zich toelegt op nichemarkten.

"De sector loopt op deze manier belangrijke budgetten mis en wordt zo gefnuikt in haar groei", besluit Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is