Provinciebaan tweede helft volgend jaar aangepakt

Door Matthias Diependaele op 26 september 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Regio Vlaamse Ardennen

De provinciebaan wordt in de tweede helft van 2018 heraangelegd. Dat kwam Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele (N-VA) te weten via een parlementaire vraag aan mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA). Het dossier loopt volop. Over de parkeercapaciteit voor de middenstanders wordt gewaakt. Bovendien wordt in het bijzonder werk gemaakt van veilige oversteekpunten voor zwakke weggebruikers.

De versleten Provinciebaan (N46) in Velzeke-Ruddershove wordt volgend jaar grondig aangepakt. Over een strook van 2,6 kilometer (tussen de spoorlijn en dranken Pede) komt er een nieuw wegdek, enkelrichtingsfietspaden en groenbermen. Vlaanderen trekt een bedrag van 3 miljoen euro uit. De belabberde staat van het wegdek van de Provinciebaan en de overdreven snelheid zijn al jaren een doorn in het oog van buurtbewoners. Op 11 april 2017 vond nog een aanrijding met dodelijke afloop plaats met een vijftienjarige jongen bij het oversteken van de weg aan de bushalte ter hoogte van de Velzekestraat.

Het dossier loopt volop. Het voorontwerp van de wegenis is in opmaak in samenspraak met het stadsbestuur. Er werd een onteigeningsplan opgemaakt voor een drietal innemingen die noodzakelijk zijn. De onteigeningsprocedure werd ook opgestart. Na een camera-onderzoek bleek evenwel dat de riolering op verscheidene stukken in zeer slechte staat is.

Veiligheid staat centraal in het ontwerp. In samenspraak met de stad wordt bekeken om het kruispunt van de Provinciebaan met de Slachthuisstraat en Zwartestraat op te waarderen waarbij de Velzekestraat wordt afgesloten. Op die manier wordt een kruispunt op de N46 geëlimineerd en komt er ruimte vrij om een middengeleider aan te leggen die het veilig oversteken in twee tellen moet mogelijk maken t.h.v. de bushaltes. Ook een veiligere oversteekplaats ter hoogte van de bushaltes van de Velzekestraat wordt bekeken.

In eerste instantie wordt het wegvak tussen de spoorlijn en de Lippenseweg aangepakt omdat de riolering er daar het slechtst aan toe is. Voor de andere stukken zal de stad Zottegem een ontwerpbureau aanstellen om het rioolontwerp op te maken. Ook de parkeercapaciteit voor de lokale middenstanders aan de Provinciebaan is een belangrijk aandachtspunt. Tussen de Lippenseweg en Elenestraat werd alvast bepaald dat er parkeerplaatsen worden voorzien waar de rooilijn samenvalt met de gevellijn van woningen en handelszaken. Ook voor de handelszaken met huisnummers 94 (Schoonheidssalon Ellen) en 108 (De Kapper Voor Hem) is dat het geval. Voor het overig deel is het onderzoek nog lopende.

Bewoners en handelaars van de Provinciebaan hebben volgend jaar al uitzicht op een veilige en comfortabele weg voor de deur. Ook over de parkeercapaciteit voor de deur van de aanwezige middenstand en veilige oversteekpunten voor zwakke weggebruikers blijven we waken”, besluit Matthias Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is