Soepeler erfrecht maakt lagere tarieven mogelijk

Door Matthias Diependaele op 6 december 2016, over deze onderwerpen: Erfbelasting

Nu de federale minister van Justitie maatregelen aankondigde om het erfrecht te moderniseren, wil Matthias Diependaele, fractieleider voor de N-VA in het Vlaams Parlement, ook de tarieven van de erfbelastingen verlagen. “We juichen de versoepeling van het erfrecht van federaal minister Geens, met onder meer de erfovereenkomsten, zeker toe. Dit moet mogelijk maken om de hoogste tarieven van de Vlaamse erfbelasting te verlagen”, zeggen Kamerlid Sarah Smeyers en Matthias Diependaele (N-VA).

“De N-VA pleit al langer voor een hervorming van het erfrecht waardoor het mogelijk wordt een overeenkomst te maken bij leven en ook anderen dan je eigen kinderen ruimer te begunstigen. Deze erfovereenkomst moet het akkoord van alle partijen krijgen. Zo vermijd je mogelijke ruzies en lange procedures achteraf”, zegt Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA). Het gemoderniseerde erfrecht zal een soepeler erfrecht zijn. Mensen zullen vrijer dan vandaag kunnen beslissen wie van hen erft.

“Die grotere keuzevrijheid houdt in dat er meer erfenissen zullen zijn in de zijlijn en tussen derden. Sommige van die erfenissen worden momenteel aan excessief hoge tarieven belast, en die tarieven willen wij laten dalen”, aldus Diependaele.

“Nichtjes en neefjes die erven van een tante, betalen vandaag tot 65 procent erfbelasting. Dat was in de tijd van Napoleon ongetwijfeld te verantwoorden, maar vandaag is dat al lang niet meer het geval”, onderstreept de N-VA-fractieleider. “We mogen de grotere keuzevrijheid in het hervormde erfrecht niet de facto ongedaan maken door erfenissen die niet in rechte lijn zijn aan te hoge tarieven te belasten. Bovendien moeten we, vanuit dezelfde overwegingen, onderzoeken of we niet alle tarieven van de erfbelastingen lineair kunnen laten dalen zonder gat in de begroting te slaan.”

De Vlaamse minister van Financiën moet nu zijn huiswerk grondig doen. Want deze federale hervorming maakt het mogelijk om op Vlaams niveau de wetgeving inzake successie eenvoudiger, transparanter én rechtvaardiger te maken, aldus Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is