Steeds meer snelladers langs Vlaamse snelwegen

Door Matthias Diependaele op 15 maart 2018, over deze onderwerpen: Elektrische wagen, Mobiliteit

Uit cijfergegevens die Vlaams fractieleider Matthias Diependaele (N-VA) opvroeg bij minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), blijkt dat er momenteel 22 snellaadpalen voor elektrische wagens langs Vlaamse snelwegen staan. Dit jaar worden er nog minstens 10 nieuwe gerealiseerd. “Zo komen we heel dicht bij een gebiedsdekkende snellaadinfrastructuur op de Vlaamse snelwegen”, stelt Diependaele. Een goede zaak om elektrisch rijden verder te stimuleren.

Vorig jaar werden er in België 2.713 elektrische wagens ingeschreven. Dat is een stijging van 32 procent tegenover 2016, maar op een echte doorbraak blijft het wachten. Nochtans wordt sterk ingezet op de randvoorwaarden om elektrisch rijden een duwtje in de rug te geven: recent werd de Vlaamse premie voor een e-auto opgetrokken en fiscaal zijn deze voertuigen nog steeds volledig vrijgesteld. In het straatbeeld rijzen laadpalen als paddenstoelen uit de grond om de ‘range anxiety’ van gebruikers zoveel mogelijk weg te nemen.

Gekende drempels zijn de hoge aankoopprijs, het in vele gevallen nog steeds bescheiden rijbereik en de beperkte keuzemogelijkheden van e-modellen. Langere afstanden afleggen is bovendien een grote schrik voor eigenaars van een elektrische auto. Bij hogere snelheid slinkt de actieradius immers als sneeuw voor de zon. De wagen opladen aan een klassieke laadpaal neemt vele uren in beslag en biedt geen oplossing om grotere afstanden af te leggen binnen een aanvaardbaar tijdsbestek.

Daarom is het van belang om voldoende snelladers te hebben, zeker langs snelwegen”, weet Matthias Diependaele. “Met een snellader kan tot wel 80% van de batterij bijgeladen worden op een halfuurtje. Deze manier van opladen geeft vertrouwen aan e-rijders om langere afstanden af te leggen zonder schrik om stil te vallen”. Voorwaarde is dan wel dat deze meer geavanceerde en dus duurdere laadmogelijkheden beschikbaar zijn. Uit de cijfergegevens die Diependaele daarover opvroeg, blijkt dat al een goed deel van de Vlaamse snelwegen afgedekt wordt door snelladers.

Zeker in de provincie Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen is er snellaadinfrastructuur langs beide zijden op de drukste snelwegassen beschikbaar. In West-Vlaanderen en Limburg dunt de infrastructuur wat uit. Dit jaar zouden er minimaal tien nieuwe snellaadpalen komen. Met zekerheid komen er te Waasmunster E17 in beide richtingen, te Gentbrugge E17 in beide richtingen en te Brecht E19 richting Nederland. Daarmee worden snellaadmogelijheden op een groot deel van ons snelwegennet een realiteit. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is