Studie geeft N-VA beste plek in Vlaams Parlement

Door Matthias Diependaele op 12 september 2014

Wie krijgt de beste plaats in het Vlaams halfrond? Die 'levensbelangrijke' discussie tussen N-VA en CD&V is nu zelfs voer voor universitair onderzoek. Zonder gevolg.

N-VA staat op haar strepen, sinds ze 43 verkozenen sterk is in het Vlaams Parlement. Meteen na de verkiezingen legde de partij de vraag op tafel om met haar 'gele leger' de middenbeuk van het halfrond in te palmen, waar CD&V en Open Vld nu zitten. Kwestie van als grootste goed in beeld te komen. Veel indruk maakte de eis niet. CD&V en Open Vld zijn niet geneigd een volksverhuis op gang te brengen.

Discussie beslecht dus of toch niet? Gisteren keken nogal wat fracties vreemd op toen er een mailtje van de KU Leuven binnenliep. Drie onderzoekers delen erin mee dat ze een rekenkundig model hebben opgesteld dat een oplossing biedt voor de discussie. Twee opties schotelen ze voor: in beide zit N-VA netjes in het midden, zoals de partij wil. CD&V wordt verwezen naar de rechterkant, bij Vlaams Belang. Open Vld komt in één optie helemaal links terecht.

"Hebben die niks beters te doen?", luidden gisteren de eerste reacties. En ook: "Hier moet de N-VA achter zitten."

"Niks van. Ik viel ook uit de lucht", reageert N-VA-fractieleider Matthias Diependaele en dat bevestigen de onderzoekers. "Dit is een spielerei, om de parlementairen te tonen wat mogelijk is." Het geeft N-VA alvast geen zetje om het debat te heropenen. "Nee, de discussie is beslecht. Er zijn echt wel belangrijker zaken om ons mee bezig te houden", zegt Diependaele.

 

Bron: De Morgen, 12 september 2014, p.4

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is