Trajectcontrole Oudenaardsestraat Geraardsbergen geen overbodige luxe

Door Matthias Diependaele op 28 september 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Regio Vlaamse Ardennen

Voor de zomer kondigde minister van Mobiliteit Ben Weyts twintig nieuwe trajectcontroles aan op Vlaamse gewestwegen. De Oudenaardsestraat (N493) in Geraardsbergen is daar één van. Het stadsbestuur stelde zich toen grote vragen bij die keuze. Uit ongevallenstatistieken die N-VA fractieleider Matthias Diependaele opvroeg, blijkt de weg één van de gevaarlijkste van Vlaanderen. “De trajectcontrole is dus geen overbodige luxe”, stelt Diependaele.

In juni kondigde minister Weyts twintig nieuwe trajectcontroles aan op Vlaamse gewestwegen. Het betreft een investering van 2,6 miljoen euro en heeft betrekking op 75 kilometer weg. De tracés werden geselecteerd op basis van de ongevallencijfers en snelheidsgegevens. In Geraardsbergen zou trajectcontrole komen op de Oudenaardsestraat (N493) over een afstand van 5,2 kilometer. De controle start ter hoogte van de Hazelaarstraat tot waar de N493 een bocht van quasi 90° maakt.

Het stadsbestuur van Geraardsbergen liet optekenen dat deze beslissing “compleet onnodig” was en dat men de trajectcontrole liever ergens anders had gezien. Uit de ongevallenstatistieken die Matthias Diependaele opvroeg, blijkt nochtans de noodzakelijkheid van het begrenzen van de snelheid. De ongevalsgegevens van 2011-2015 werden getoetst met snelheidsmetingen van februari 2017. Wat betreft het aantal ongevallen blijkt dat de Oudenaardsestraat (N493) in Geraardsbergen één van de twintig hoogst scorende wegvakken in Vlaanderen is. Bovendien blijken de ongevallen ook ernstig: de weg heeft een “531-score” van 63. Dit is de berekening van alle letsels (5 x aantal doden + 3 x aantal zwaargewonden + 1 x aantal lichtgewonden) binnen een periode van 5 jaar.

Er werd ook onderzocht of overdreven snelheid effectief aan de basis lag van de ongevallen. Tijdens de metingen in februari werden inderdaad zeer hoge gereden snelheden waargenomen. “De geplande trajectcontrole is dus een noodzakelijke en weloverwogen beslissing”, stelt Matthias Diependaele. Er hangt een prijskaartje aan vast van 120.000 euro en het is de bedoeling om de controle operationeel te krijgen in het late voorjaar of de vroege zomer van 2018.

Ook raadslid Filip Schotte van N-VA Geraardsbergen ziet het nut van de trajectcontrole: “Bovendien kan de stad Geraardsbergen zélf verder investeren in de verkeersveiligheid van de Oudenaardsestraat, want de weg wordt overgedragen van het gewest naar de stad met de nodige financiële middelen.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is