Unieke middeleeuwse vloer gevonden in hartje Brugge

Door Matthias Diependaele op 25 oktober 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Unieke middeleeuwse vloer gevonden in hartje Brugge

In een pand in Brugge waar een supermarkt binnenkort een buurtwinkel opent, legden archeologen deze week een unieke middeleeuwse vloer bloot. “Uit het bureauonderzoek bleek snel dat de archeologische verwachting in dit geval heel hoog was, daarom is er overgegaan tot veldwerk”, duidt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.

Bij een proefonderzoek in augustus ontdekten de archeologen in een magazijn in Brugge goed bewaarde resten van vroegere bewoning en een stuk van de tegelvloer. Om de archeologische resten te vrijwaren, vond vorig week een opgraving plaats.

Middeleeuwse vloer

De archeologen legden een unieke middeleeuwse vloer bloot. Het gebeurt zelden dat archeologen zo'n grote oppervlakte van een tegelvloer uit de 14e/15e eeuw zo gaaf terugvinden. Bovendien is de kwaliteit van de gedecoreerde tegels zeer hoog. “Meestal vinden we dergelijke tegels in kerken en abdijen, en niet in woningen. Wellicht hadden de bewoners een vrij hoge status. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen”, weet Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.

 

Archeologienota

Het pand ligt binnen de archeologische zone van de historische stadskern van Brugge. Het perceel is groter dan 300m² en de ingreep groter dan 100m², daarom was een archeologienota nodig bij de omgevingsvergunning.

Dankzij deze regelgeving kunnen we pareltjes zoals deze unieke middeleeuwse vloer ontdekken, anders gingen deze archeologische vondsten verloren. Op die manier kunnen we de rijke geschiedenis van Vlaanderen verder ontrafelen. Ik ben heel benieuwd wat het onderzoek zal opleveren. Ik begrijp natuurlijk dat de eigenaar zo snel mogelijk zijn buurtwinkel wil openen. Ik dank daarom de archeologen en alle betrokkenen om hun onderzoek ter plaatse zo snel mogelijk te doen”, verklaart minister Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is