Verduidelijking reactie ten aanzien van minister van justitie Geens

Door Matthias Diependaele op 13 april 2017, over deze onderwerpen: Staatsveiligheid

Ik geef graag nog een verduidelijking mee van de reactie die ik gisteren gaf ten aanzien van minister van justitie Geens.

Het is niet zo dat ik mij onveilig zou voelen door het beleid van minister Geens. Ik wijs enkel op een spanningsveld waar inlichtingendiensten mee te maken krijgen en waar ook prof. De Ruyver naar verwijst. Het spreekt voor zich dat de samenwerking met buitenlandse inlichtingendiensten belangrijk is in de strijd tegen terrorisme, maar we mogen onze eieren niet te veel in de mand van de Turkse overheid leggen. En we mogen zeker niet blind zijn voor de weg die het regime in Ankara op gaat en de invloed die dat heeft in onze eigen Vlaamse samenleving. Zoals via Diyanet.

Ik wil juist het belang beklemtonen van sterke inlichtingendiensten om een krachtdadig beleid te kunnen voeren. Ik heb vanmorgen hierover nog ruggenspraak gehad met Minister van Binnenlandse Zaken Jambon, en hij geeft mee dat de Federale Regering alles op alles zet om de inlichtingendiensten te versterken. Samen met Geens wordt er alles aan gedaan om jarenlange onderinvestering op veiligheidsvlak bij te benen. De nodige budgetten zijn daarvoor uitgetrokken. Zo worden bij de Staatsveiligheid op dit moment volop bijkomende mensen gerekruteerd en opgeleid. Dit kost tijd maar zal binnenkort tot een gevoelige versterking van deze dienst leiden. En dat is precies waarvoor ik gepleit heb.

De N-VA heeft vanaf dag 1 in de federale regering haar schouders gezet onder de uitbouw van een stevige veiligheidscultuur. Samenwerking met buitenlandse inlichtingendiensten maakt daar evident deel van uit. Om dat op een correcte manier te kunnen doen worden onze eigen diensten versterkt en uitgebouwd. Dat moet ons eerste aandachtspunt blijven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is