Vergoeding voor pluimveebedrijven na de uitbraak van vogelgriepvirus

Door Matthias Diependaele op 22 november 2019
Vergoeding voor pluimveebedrijven na de uitbraak van vogelgriepvirus

De Vlaamse Regering heeft beslist om pluimveehouders die hun bedrijf vrijwillig hebben geruimd na de uitbraak van aviaire influenza van het type H3 een vergoeding toe te kennen. Die pluimveehouders kunnen rekenen op een vergoeding voor de ‘herbevolking’ van hun stallen. Daarvoor wordt in een budget van 2,5 miljoen euro voorzien. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) werken samen met landbouwminister Crevits de financiering uit.

In het voorjaar zijn in totaal een 80-tal bedrijven in Vlaanderen getroffen door een besmetting met het vogelgriepvirus aviaire influenza van het type H3.  Dat is een virus dat pluimvee treft maar volledig onschadelijk is voor de mens en de voedselketen. Het merendeel van deze pluimveebedrijven heeft onmiddellijk het bedrijf geruimd om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Door die vrijwillige ruiming hebben deze pluimveehouders besmetting van andere bedrijven tegengehouden en de economische schade beperkt.

De federale overheid heeft op 4 juli 2019 beslist dat de besmette bedrijven verplicht moesten ruimen en hiervoor op een tussenkomst van de federale overheid konden rekenen. De Vlaamse overheid komt nu ook tussen voor de vrijwillig geruimde bedrijven die hun stallen weer moesten herbevolken. Het gaat in totaal om 55 vrijwillig geruimde bedrijven, samen goed voor 2,6 miljoen dierplaatsen.

De uitbraak van het H3 virus heeft tot heel wat schade geleid. Het merendeel van de pluimveehouders heeft zeer snel gereageerd om erger te voorkomen. Deze bedrijven worden federaal niet vergoed. De Vlaamse Regering heeft nu 2,5 miljoen euro vrijgemaakt om te vermijden dat net deze vooruitziende pluimveehouders, waaronder ook startende jonge landbouwers, in de kou bleven staan.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is