Verwijlintresten departement Mobiliteit gehalveerd

Door Matthias Diependaele op 13 mei 2019

De verwijlintresten die het Vlaamse departement Mobiliteit moet ophoesten voor laattijdige betaling, zijn vorig jaar gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers die Matthias Diependaele (N-VA) opvroeg bij minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Vrijdag besloot de Vlaamse regering om de regels voor betaling nog aan te scherpen.

Het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken, dat onder meer instaat voor het onderhoud van de wegen, is binnen de Vlaamse overheid verantwoordelijk voor het grootste aantal overheidsopdrachten. Het is daarom ook het meest gevoelig voor verwijlintresten. Enkele jaren geleden was het beleidsdomein nog goed voor vier vijfde van de totale som aan intresten.

In 2018 werd echter een grote sprong voorwaarts genomen. De verwijlintresten daalden van bijna 3 miljoen euro in 2017 tot 1,56 miljoen in 2018. De daling was het gevolg van een intern actieplan, dat onder meer tot een verdere digitalisering leidde. De betalingstermijn werd ook verkort.

Momenteel gebeurt bij Mobiliteit en Openbare Werken 75 procent van de betalingen op tijd. Om de verwerking nog verder te versnellen wordt ook aangedrongen op het uitschrijven van elektronische facturen. "Tegen eind dit jaar moet 85 procent van de facturen elektronisch worden afgehandeld", zegt Diependaele.

Vrijdag besloot de Vlaamse regering om de regels voor betaling nog verder aan te scherpen. Voor opdrachten waarbij de uit te voeren prestaties volledig vastliggen, zal de overheid geen verificatietermijn meer toepassen. De betalingstermijn bedraagt 30 dagen. Bovendien voorzien de nieuwe richtlijnen in een onmiddellijke uitbetaling als het dossier administratief is afgehandeld.

 

Bron: Belga, 13/05 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is