Voorlopige bescherming van Apotheek Baetslé in Gent

Door Matthias Diependaele op 15 november 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Voorlopige bescherming van Apotheek Baetslé in Gent

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele beschermt Apotheek Baetslé in Gent voorlopig als monument. “Het is een prachtige burgerlijke woning uit het begin van de 20ste eeuw. Het ademt de geschiedenis van Gent uit en is dus onlosmakelijk verbonden aan de Gentse identiteit. De mooie herbestemming als boekenwinkel-koffiehuis zorgt ervoor dat iedereen kan genieten van het interieur op de benedenverdieping”, vertelt minister Diependaele.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent Apotheek Baetslé een voorlopige bescherming toe omwille van de historische, architecturale en artistieke waarde. Op 16 juni 1913 keurde het Gentse stadsbestuur de bouwaanvraag goed van apotheker Remi Baetslé voor een huis naar ontwerp van de Gentse architect-aannemer Jules Goossaert. Vandaag wordt het pand niet meer als apotheek gebruikt. Sinds een tweetal jaar is het herbestemd als boekenwinkel-koffiehuis ‘De trein der traagheid’.

Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele: "Wie al eens in de stationsbuurt van Gent wandelde liep zeker voorbij de vroegere apotheek Baetslé. Het pand springt misschien niet direct in het oog, maar het is een prachtige burgerlijke woning uit het begin van de twintigste eeuw. De apotheek zelf en de eerste verdieping zijn rijkelijk ingericht. De glasramen en muurschilderingen maken van dit pand een belle epoque pareltje. De mooie herbestemming als boekenwinkel-koffiehuis zorgt ervoor dat iedereen kan genieten van het interieur op de benedenverdieping."

Procedure

Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen de negen maanden beslist de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed over een definitieve bescherming

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
5
De gemiddelde score is