Wachtlijsten sociale woningen dalen: “Eerste positieve resultaten van ons beleid”

Door Matthias Diependaele op 3 juli 2023
Matthias Diependaele

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele is ‘voorzichtig positief’ over de daling in de wachtlijsten voor sociale woningen. “Er is nog veel werk aan de winkel, maar we zien hier wel de eerste resultaten van ons beleid en het recordbedrag dat we investeren.”

In Vlaanderen stonden er in 2022 iets meer dan 176.000 mensen op een wachtlijst voor een sociale woning. Dat is 3,5 procent minder dan het jaar voordien en de grootste daling sinds 2011. “Dat is geen reden voor hoera-communicatie, want de lijst blijft te lang en de daling is ook een gevolg van de actualisatie die we tweejaarlijks doorvoeren. Maar we zien dat onze inspanningen wel resultaat beginnen leveren.”

Nog nooit zoveel budget

In de eerste plaats was er de grote hervorming van alle sociale woonactoren tot 41 woonmaatschappijen. Die zijn nu in staat om sneller te bouwen, en dat was de uiteindelijke bedoeling. “In de eerste jaarhelft van 2023 werd er maar liefst 82 miljoen euro meer geïnvesteerd in projecten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er lag nog nooit zoveel geld klaar voor sociale woningen”, aldus de minister.

Deftige kans op woningmarkt

Dat budget dient ook om privé-ontwikkelaars aan te zetten een deel van hun projecten voor te behouden voor huurders met lagere inkomens – het zogenaamde geconventioneerd wonen - én sociale woningen. “Het is de bedoeling dat bij een bouwproject één derde wordt voorbehouden sociale woningen en één derde voor geconventioneerd wonen. Dat geeft mensen met een lager inkomen die geen recht hebben op een sociale woning, toch een deftige kans op de woningmarkt”, zegt Matthias Diependaele. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is